“Francuzi su plakali, Australijanci skakli od sreće, a Srbi su pobedili SAD i ćutke izašli sa terena. Nekada najgora uvreda može da bude apatija”: Kako su naši košarkaši šokirali jednog američkog novinara

0
Foto FIBA

Poznati novinar američkog ESPN-a Brajan Vindhorst bio je poprilično šokiran posle poraza SAD od Srbije 94:89 u razigravanju od 5. do 8. mesta.

Ne, nije za njega bio šok poraz sam po sebi. Amerikancima je uveliko jasno da ovaj tim koji je došao u Kinu može da doživi poraz.

Za njega je šokantno, možda i pomalo zaduvljujuče, bilo to kako su se srpski košarkaši ležerno ponašali posle pobede nad NBA ekipom.

Brajan Vindhorst – inače, našu javnost je zaintrigirao uoči Mundobasketa kada je u analizi protivnika SAD izostavio Srbiju – u analizi učinka američkog tima, osvrnuo se na poraze koje su doživeli.

“Ponekad najgora uvreda može da bude apatija. U sredu uveče, kada je Francuska pobedila SAD, neki francuski igrači su imali suze u očima, a zvezda tima Rudi Gober je rekao da mu se ispunio životni san.

U četvrtak uveče, kada je Srbija napravila 25 poena prednosti u prvoj četvrtini i potom došla do pobede protiv Amerikanaca 94:89 – osveta za poraz od 30 poena u finalu Olimpijskih igara 2106 – a dogodilo se… ništa.

Nije bilo emocija. Srpski igrači su prosto išetali sa terena”, piše novina ESPN-a.

Logično se kao razlog za takav stav naših igrača nameće činjenica da utakmica nije bila od velikog značaja, ali…

“Istina je da utakmica nije imala rezultatski značaj. SAD se već kvalifikovala za Olimpijadu, a Srbija se nije mogla kvalifikovati i igrala je samo za ponos.

Ali, i kada je Australija pobedila SAD u prijateljskoj utakmici prošlog meseca u Melburnu, pobednici su slavili kao da je to jedan od najvećih uspeha u košarkaškoj istoriji te zemlje”, piše Vindhorst.

“Nikola Jokić, član prvog tima NBA lige prošao je krot ovu utakmicu u srednjoj brzini. Postigao je 9 poena uz sedam asistencija, ali Srbiji i nije bilo potrebno da on bude sjajan.

‘Ovo je pobeda koja se piše’, rekao je Bogdan Bogdanović iz Sakramento Kingsa koji je sruštio tim SAD sa 28 poena. ‘Ali, ovo je samo još jedna utakmica.'”, citirao je srpskog košarkaša Vindhors i kratko prokomentarisao: “Čoveče.”