Francusko tužilaštvo zatražilo četiri godine zatvora za Sarkozija: “Republika ne zaboravlja svoje predsednike, ali…”

0
(Beta/AP Photo/Christophe Ena)

(Beta) – Francusko tužilaštvo zatražilo je danas četiri godina zatvora, od kojih dve godine uslovne zatvorne kazne protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija kojem se sudi protiv korupcije i trgovinu uticajem, na suđenju bez presedana u Francuskoj.

Tužilac Žan-Lik Blašo zatražio je iste kazne i za još dvojicu optuženih na istom suđenju, za bivšeg sudiju Žilbera Azibera i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga.

Blašo je za Erzoga još zatražio da mu pet godina bude zabranjeno da se bavi svojom profesijom.

“Republika ne zaboravlja svoje predsednike, makar samo zato što oni stvaraju istoriju. Suprotno tome, ne sme se priznati nekom bivšem predsedniku da zaboravi Republiku i šta ona decenijama donosi, a to je vladavina prava”, rekao je Blašon.

Tužilac je naveo da ta afera ima razorne posledice koje pogađaju vrednosti Republike jer je ugrozilo pravosudnu instituciju, pravnu profesiju i predsednički imidž.

Za sutra je zakazano obraćanje odbrane.

Sarkozija, koji je bio predsednik od 2007. do 2012. čeka još jedno suđenje na proleće 2021. godine. Njemu, zajedno sa još 13 osoba će se suditi zbog optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2007. godine.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500