Neprohodni putevi, zapaljena vozila i zatvoren aerodrom – to je slika koja ovih dana prikazuje Novu Kaledoniju, francusku teritoriju u srcu Pacifika. Talas nemira, probuđen dubokim nezadovoljstvom, pokrenuo je lavinu protesta protiv najnovijih izmena lokalnih izbornih pravila. Autohtono stanovništvo, poznato kao „Kanak“ predvodi ove proteste jasno izražavajući svoj strah od gubitka političke moći usled novih reformi. Francuska policija je hitno reagovala, pokušavajući da vrati mir na ulice, ali umesto toga, suočava se sa žestokim sukobima i blokadama koje parališu ostrvo.

Kako piše Gardijan, blokirani su putevi i zatvoreni aerodromi, a turisti su ostali zarobljeni na obali Pacifika, daleko od svojih domova. U ovom lavirintu, grupa aktivista koji kordiniraju proteste, pozivaju na mirne demonstracije  u očajničkom pokušaju da smire strasti.

Dok blokade puteva stoje kao prepreka snabdevanju hranom i osnovnim medicinskim potrebama ranjive i marginalizovane grupe su u još težem položaju. Ova kriza ne samo da testira snagu francuske vlasti, već i duh i izdržljivost stanovnika Nove Kaledonije, koji se bore za svoju budućnost dok talas nesigurnosti i dalje preplavljuje obalu.

Kako se tenzije ne smiruju već neko vreme, Australija i Novi Zeland brinu zbog sudbine turista zarobljenih u haosu, posebno zbog njihovih građana, piše Rojters.

Planovi za evakuaciju su na stolu, ali birokratske prepreke ometaju brzu akciju. Ova situacija ukazuje na to da je sistem zakazao i da nije bio spreman da se nosi sa krizom koja se rasplamsava pred očima svetske javnosti.

Počelo je od običnih protesta zbog nezadovoljstva građana , da bi na kraju preraslo u nasilne sukobe, sa žrtvama i ogromnom materijalnom štetom. Šest osoba izgubilo je život, uključujući četiri muškarca (domorodca sa ostrva) i policajce. Nemiri su doveli do pljački, paljenja i blokada puteva, što je poremetilo osnovne usluge i trgovinu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je odmah reagovao na eskalaciju krize, sazivajući hitne sastanke kako bi se suočio sa izazovima koji potresaju Novu Kaledoniju. Naglašavajući neophodnost obnove reda, Makron je ukazao na to da je prioritet države sada rešavanje situacije koja potresa francusku teritoriju u Pacifiku.

Sukobi su ponovo otvorili debatu o političkom statusu Nove Kaledonije, sa grupama koje zahtevaju povlačenje izbornih reformi. Ova kriza otvara pitanje budućnosti i političke stabilnosti u ovom delu Pacifika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.