Mural posvećen Nebojši Glogovcu, koji se nalazio u Ulici Momčila Tešića u Užicu, pre nekoliko dana prelepljen je reklamom i uništen.

“Sine, znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže. I pobediš”, pisalo je pored lika proslavljenog glumca, što je, inače, citat iz filma “Nebeska udica” u kojem je Glogovac imao zapaženu ulogu.

„Sa nevericom i ogorčenjem primili smo vest da su vandali na zgradi u ulici Momčila Tešića najpre oštetili lik Nebojše Glogovca, a potom da je vlasnik objekta dao dozvolu za postavljanje reklamnog panoa preko celog murala“, naveo je glumac i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbija Vojislav Voja Brajović u pismu gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću i lokalnim vlastima, zahtevajući da vandali budu kažnjeni, a mural bude vraćen u prethodno stanje.

„Da situacija bude još gora, jedan od autora murala, likovni umetnik Boban Lazić, takođe nije među nama”, piše Brajović.

https://www.facebook.com/milica.kralj.54/posts/3200632433362655

Predsednik UDUS-a podsetio je na Lorkine reči da “narod koji ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru”.

“Velki Federiko Garsija Lorka je rekao da je pozorište ‘jedan od najizražajnijih i najkorisnijih instrumenata za duhovno uzdizanje jedne zemlje i barometar koji određuje njenu veličinu ili njenu klonulost… Narod koji ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru”. I ulogama i svojom rečju u javnosti, Nebojša Glogovac je bio otelotvorenje ovih Lorkinih reči, a svi mi smo dužni da za generacije onih koji će doći posle nas čuvamo spomen na ovog velikog umetnika i njegova filmska, televizijska i pozorišna ostvarenja”, ističe Brajović.

Brajović je ispred UDUS-a zatrražio od čelnika Grada Užica da “odmah preduzmu mere iz svoje nadležnosti, pronađu i kazne počinioce i vrate mural u prethodno stanje”.

“Užice to duguje Nebojši Glogovcu, dobitniku Nagrade Dobričin prsten za životno delo i dvostrukom dobitniku nagrade Ardalion Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu”, zaključuje Brajović u pismu.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.