(FOTO) Uništen mural sa Glogovcem, pa prelepljen reklamom, oglasio se Voja Brajović: “Narod je ili mrtav ili na umoru kad ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište…”

0
Foto Nedeljnik

Mural posvećen Nebojši Glogovcu, koji se nalazio u Ulici Momčila Tešića u Užicu, pre nekoliko dana prelepljen je reklamom i uništen.

“Sine, znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže. I pobediš”, pisalo je pored lika proslavljenog glumca, što je, inače, citat iz filma “Nebeska udica” u kojem je Glogovac imao zapaženu ulogu.

“Sa nevericom i ogorčenjem primili smo vest da su vandali na zgradi u ulici Momčila Tešića najpre oštetili lik Nebojše Glogovca, a potom da je vlasnik objekta dao dozvolu za postavljanje reklamnog panoa preko celog murala”, naveo je glumac i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbija Vojislav Voja Brajović u pismu gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću i lokalnim vlastima, zahtevajući da vandali budu kažnjeni, a mural bude vraćen u prethodno stanje.

“Da situacija bude još gora, jedan od autora murala, likovni umetnik Boban Lazić, takođe nije među nama”, piše Brajović.

Писмо Војислава Брајовића, Председника Удружења драмских уметника, градоначелнику Ужица, поводом скрнављења мурала…

Posted by Milica Kralj on Петак, 03. јул 2020.

Predsednik UDUS-a podsetio je na Lorkine reči da “narod koji ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru”.

“Velki Federiko Garsija Lorka je rekao da je pozorište ‘jedan od najizražajnijih i najkorisnijih instrumenata za duhovno uzdizanje jedne zemlje i barometar koji određuje njenu veličinu ili njenu klonulost… Narod koji ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru”. I ulogama i svojom rečju u javnosti, Nebojša Glogovac je bio otelotvorenje ovih Lorkinih reči, a svi mi smo dužni da za generacije onih koji će doći posle nas čuvamo spomen na ovog velikog umetnika i njegova filmska, televizijska i pozorišna ostvarenja”, ističe Brajović.

Brajović je ispred UDUS-a zatrražio od čelnika Grada Užica da “odmah preduzmu mere iz svoje nadležnosti, pronađu i kazne počinioce i vrate mural u prethodno stanje”.

“Užice to duguje Nebojši Glogovcu, dobitniku Nagrade Dobričin prsten za životno delo i dvostrukom dobitniku nagrade Ardalion Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu”, zaključuje Brajović u pismu.