(FOTO) Pobedniku restauriran nos

1

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda objavio je na društvenim mrežama da je na spomeniku Pobedniku, koji je nedavno ukljonjen sa Kalemegdana radi obnove, rekonstruisan prvo deo nosa, preneo je Danas.

Na zvaničnom Tviter nalogu Pobednika navodi se da je skinuta zakrpa na nosu koja je verovatno posledica greške u originalnom kalupu, a da je rekonstrukcija oštećenog dela urađena bronzom, koja je identičnog sastava bronze kojom je urađen čitav spomenik.

Na slikama koje su postavljene se jasno vidi razlika u boji između sveže bronze i patine, za koju kažu da će biti neprimetna na kraju restauracije.

Restauracija beogradskog simbola traje duže od mesec dana, a građani na Tviter nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda mogu da prate faze popravki samog spomenika, ali i njegovog postamenta.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. godine povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta i delo je vajara Ivana Meštrovića i arihtekte Petra Bajalovića.

Prvi put je skinut sa svog postamenta 10. oktobra ove godine, zbog rekonstrukcije. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da spomenik ima ozbiljna oštećenja koja su nastala tokom ovih devedeset godina, kao i da žele da unaprede samu strukturu spomenika. Restauracija Pobednika poverena je vajaru Zoranu Kuzmanoviću, u čijem ateljeu u Smederevu se spomenik trenutno nalazi.

Njegovo vraćanje na Kalemegdan predviđeno je za mart 2020. godine.

1 KOMENTAR

Comments are closed.