(FOTO) Pobednik je sada na Kalemegdanu: Danas ćete moći i da mu priđete i napravite selfi

2
Foto: Profimedia

Statuu Pobednika, jednog od simbola Beograda, koja je nekoliko meseci bila na restauraciji, građani će ponovo moći da vide na starom mestu od petka. Danas do 16 sati, on će se nalaziti pored svog postamenta gde će svi posetioci Kalemegdana moći da mu priđu i da ga vide izbliza, javio je N1.

Postavljanje spomenika planirano je za petak i trajaće oko dva sata. Zbog toga će tokom prepodneva Kalemegdanska tvrđava biti zatvorena.

Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika rekla je za N1 da je restauracija Pobednika koštala oko 200.000 evra i da je spomenik morao da bude restauriran, jer je bio u lošem stanju.

“Bilo je neophodna rekonstrukcija zbog stabilnosti, jer su mikropomeranja spomenika postojala od samog postavljanja. Temelji su stabilizovani, zatim je demontirana skulptura i transportovana u atelje… Radovi su bili spasavalački, bila je u toliko lošem stanju, a postojala je mogućnost i da skulptura padne”, rekla je.

Uporedo sa restauracijom skulpture u ateljeu Kuzmanović, rađeni su i radovi na postamentu i stubu na Kalemegdanu.

“Na samoj skulpturi bilo je neophodno intervenisani na 60 mesta, 30 i nešto rupa je postojalo od metaka i gelera, bilo je i pukotina na mestima na kojima su prethodno zavareni delovi bili rastavljeni, pa je unutar spomenika prodirala voda i pravila ostećenja”, dodala je Novaković.

Ona je naglasila da je izgled Pobednika ostao isti.

“Na formi nije vršena nikakva promena, te komentari o nekoj izmeni izgleda Pobednika nisu tačni. Znate, i kad operete prljavu čašu, ona drugačije izgleda”, kazala je.

Novaković je rekla i da bi u budućnosti trebalo uspostaviti “kulturu redovnog održavanja spomenika”.

2 KOMENTARA

  1. Ima jedna istinita prica o dve starice,koje su svakodnevno uz Pobednika na Kalisu. pitali ih grupa turista-sve zene: odakle,sa koje strane je najlepsi vidik na Pobednika? Obe u glas : pa odavde sa ove klupe! odavde nam je nekako najlepsi!
    Da objasnim: Levo od POBEDNIKA,kad se krene ka Francuskoj ulici je to mesto. Balcak od maca dobija sasvim drugo znacenje
    i ulogu,samo treba malkice maste….Ziva istina,rekose bakice

  2. re: Znate, i kad operete prljavu čašu, ona drugačije izgleda”

    I kada oprete prljavu šolju za kafu i ona drugačije izgleda, pogotovo ako joj prilikom pranja otpadne ručka .

Comments are closed.