Fortenova grupa ulaže u regionalnu privredu: Investicija vredna skoro 30 miliona evra ide u kompaniju Dijamant, portfolio ulaganja u narednom periodu 130 miliona evra

  Piše Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe

  0
  Foto: Promo

  Pre nekoliko nedelja, na CEO Summitu u Beogradu, govorio sam o važnosti konsolidacijske uloge kompanija koje posluju u regionu i njihovom uticaju na stabilnost privrede uopšte. Upravo zbog toga sam izuzetno ponosan na činjenicu da je Fortenova grupa jedna od njih., Nakon niza aktivnosti koje smo tokom protekle dve godine sproveli kako bismo finansijski i kapitalno osnažili Grupu, Fortenova grupa je sada u poziciji da u sva četiri segmenta poslovanja u kojima je regionalni lider – maloprodaji, pićima, uljima i mesu – pokaže svoj konsolidacijski, ali i investicioni potencijal.

  Naime, 130 miliona evra je vredan portfolio ulaganja koje će Fortenova grupa realizovati u narednom periodu i zahvaljujući kojem će biti jedan od najznačajnijih investitora u privredu regiona, odnosno u državama u kojima posluje.

  Naše najveće pojedinačno ulaganje je upravo u Srbiji u kojoj u novi pogon za proizvodnju sirovog ulja u Dijamantu ide čak 29,3 miliona evra. Sadašnji pogon ima nedovoljne kapacitete pa će nova investicija koja upravo kreće udvostručiti protok i povećati kapacitete fabrike. To će celoj našoj Grupi ulja koju čine Zvijezda i Dijamant dati mogućnost da proširi asortiman proizvoda, konsoliduje svoj konkurentski položaj i omogući joj dalju regionalnu ekspanziju i sticanje novih tržišnih udela. Podjednako važan element ovog ulaganja je i poštovanje principa održivosti kroz energetsku efikasnost i proizvodnju visokoproteinskih sadržaja u proizvodima stočne hrane.

  To je samo jedan od projekata u našem pomno razrađenom programu kroz koji ćemo na tržište plasirati nove, u nekim slučajevima i vrlo inovativne proizvode kojima otvaramo potpuno nove tržišne kategorije. Planiramo značajna ulaganja u maloprodaju, pre svega kroz digitalizaciju i otvaranje oko 200 novih i preuređenih prodajnih objekata u regionu. Ujedno ćemo posebnu pažnju posvetiti rešavanju kapitalne strukture Mercatora Srbija, kao i daljeg smanjenja valute plaćanja, kao što smo to uspeli u Konzumu u Hrvatskoj u kojem se računi u odnosu na nekadašnjih 200 dana iz perioda Agrokora, sada plaćaju u roku od 52 do 60 dana.

  Kako bismo bili u prilici da ulažemo u razvoj našeg biznisa, bilo je neophodno da kompaniju dovedemo do prihvatljivog nivoa zaduženosti. Zbog toga Fortenova grupa, koja je nastala nakon nagodbe poverilaca, i Fortenova Grupa danas nisu iste, jer su se vlasnička, kreditna i kapitalna struktura Grupe potpuno izmenile. U prilog tome govori i činjenica da smo u prvih devet meseci 2021. godine ostvarili dobit u iznosu nešto većem od 173 miliona evra čime smo iz zone ozbiljnog gubitka, stigli u zonu profita.

  U 2022. godinu ćemo ući s odnosom duga i operativne dobiti od 4,2, a kad smo krenuli u sveobuhvatnu operaciju kapitalne i finansijske konsolidacije kompanije taj odnos je bio 7,2 i predstavljao je ogromno opterećenje poslovanju. Uz smanjivanje broja kreditora, u okviru vlasničkog ukrupnjavanja tokom dve godine značajno je smanjen broj deoničara, a ujedno je ukupan broj kompanija u kojima Grupa ima udeo smanjen sa 188 na 95.

  U proteklih godinu dana zaključili smo i dve izuzetno važne transakcije – prodaju poslovnog područja Smrznuta hrana i transfer Mercatora na Fortenova grupu. Krajem septembra je sa Nomad Foods-om zaključena transakcija vredna 615 miliona evra, kojom u region prvi put dolazi evropski lider u segmentu smrznute hrane, koji planira da sladolede, kao svoju novu kategoriju, plasira na ostala tržišta na kojima drži lidersku poziciju.

  Uz to je Fortenova grupa, koja je i sama pre dve godine prošla veliko restrukturiranje, u 2021. refinansirala 385 miliona evra Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka, pa je tako konačno kompanija koja je kupljena još 2014. prebačena u naše vlasništvo čime smo započeli s njenom konsolidacijom u našu regionalnu maloprodaju. U Mercatoru smo sproveli javnu ponudu, povećali vlasništvo na preko 90 posto, a nakon isplate preostalih malih deoničara, Fortenova grupa bi u prvim mesecima 2022. trebalo da postane jedini vlasnik Mercatora.

  A kad u 2022. provedemo novo refinansiranje i dodatno smanjimo kamate, naš će investicioni potencijal porasti na 200 miliona evra godišnje. Nema puno kompanija koje mogu tolika sredstva izdvojiti za investicije i razvoj svog poslovanja, kao što će to, u skladu sa usvojenom četvorogodišnjom strategijom, moći Fortenova grupa.