Formula 1 raskinula ugovor sa organizatorima trke za Veliku nagradu Rusije

0
EPA-EFE/Alejandro Garcia

(Beta) – Rukovodstvo Formule 1 raskinulo je ugovor sa organizatorima trke za Veliku nagradu Rusije.

Komercijalni ogranak Formule 1, koji odlučuje o kalendaru takmičenja, odlučio je da je trkanje u Rusiji nemoguće nakon njenog napada na Ukrajinu, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Trka u Sočiju, koja je trebalo da se vozi 25. septembra, otkazana je prošle nedelje, ali raskidom ugovora sa ruskim organizatorima neće biti ni trke u Sankt Peterburgu, koja je planirana za 2023. godinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je najzaslužniji što je Formula 1 došla u Soči 2014. godine.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) u utorak je osudila ruski napad na Ukrajinu, ali je saopštila da ruski i beloruski vozači mogu da se takmiče ove sezone kao neutralni sportisti bez isticanja državnih simbola na trkama.

To je jedan od retkih raskola FIA i Formule 1 i pokazatelj je užasnutosti čelnika Formule 1 stavom upravnog tela, naveo je BBC.

Posle takvog stava FIA, Asocijacija motosporta Velike Britanije zabranila je ruskim ekipama i vozačima učešće u takmičenjima na njenoj teritoriji.

FIA je opravdala svoju odluku navodeći da je u skladu sa politikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

MOK je u ponedeljak pozvao sve sportske organizacije da isključe Rusiju i Belorusiju iz takmičenja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini. MOK je naveo da će, u slučaju da to ne bude moguće u kratkom roku ili iz pravnih razloga, relevantnoj organizaciji prepustiti da samostalno donese odluku.