Formira se kinesko-srpska laboratorija za otkriće novih lekova

0
Foto: Profimedia (Ilustracija)

(Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je Memorandum o razumevanju sa Institutom Materija medika Kineske akademije nauka iz Šangaja o formiranju zajedničke kinesko-srpske laboratorije za prirodne proizvode i otkriće novih lekova.

“Ovaj Memorandum stvara odlične uslove za ostvarivanje saradnje u oblasti nauke i obrazovanja izmedju naše dve zemlje i predstavlja nastavak uspešne saradnje između Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i Šangajskog instituta Materija medika, Kineske akademije nauka”, kazao je Ružić i dodao da je to prva takva laboratorija u Srbiji i jedina u regionu, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ciljevi memoranduma su ispitivanja prirodnih lekova i bezbednosti hrane, razmena istraživača i saradnja u oblasti naučnog istraživanja i otkrivanja novih lekova.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući  memorandumu, srpski studenti će moći da odlaze na master i doktorske studije na šangajski Institut Materija medika.