Bilo je to na izmaku trećeg seta, kada se ishod meča već polako nazirao. Rafael Nadal je podigao traljav lob kojeg je visoki Zverev lako dohvatio i poslao u levi ugao Špančevog dela terena. Taman kada su statističari Rolan Garosa krenuli da upisuju još jedan viner nemačkom teniseru, na lopticu je u punom trku naleteo Kralj šljake i „zavrnuo“ forhend paralelu koja je prozujala pored Zvereva i očistila aut liniju.

Naspram Zvereva se na trenutak ukazala senka mladog dugokosog Maljorčanina sa OCD-om, koji u tri-četvrt šorcu deli neuhvatljive forhende po Filip Šatrijeu. Forhende koje su pre Zvereva, tokom dvadeset godina duge vladavine Nadala u Parizu, uspela da ukrote samo dvojica tenisera.

Međutim, ta forhend paralela nije bila ništa više od toga – najobičnija senka koja u zaključku jedne od najvećih sportskih priča polako počinje da bledi.

Težina ovog meča, nije se merila samo opstankom na turniru, ATP bodovima i desetinama hiljada evra, već i činjenicom da je tog dana Rafael Nadal najverovatnije otplesao svoj „poslednji tango u Parizu“.

Pre dve godine, kada je Nadal prethodno poslednji put zaigrao na Rolan Garosu, bilo je to finale portiv Kaspera Ruda koje je Španac dobio i pokupio 22. Gren slem titulu. Od tada pa do pre nekoliko nedelja, Nadal je prolazio kroz dugotrajnu sanaciju niza povreda koje verovatno ni sam ne bi mogo da pobroji. Jedna operacija, šest meseci bez reketa, potom povratak i prvi turniri.

Prigodne ispraćaje koje je Nadal imao na turnirima u Barseloni i Madridu, probudili su sumnju među njegovim navijačima da se polako približava trenutak kada će Rafa okačiti reket o klin. Na osnovu onoga što je u prvim nedeljama po povratku na teren pokazao, on je u Pariz otišao sa nikad nižim očekivanjima.

A onda je na žrebu izvukao četvrtog tenisera sveta koji se tek vratio iz Rima sa titulom u rukama. Priča o povratku na tron Otvorenog prvenstva Francuske već je tada izgledala kao bajka, čak i za Rafu.

Na konferenciji za štampu pre početka turnira, Nadal je govorio o tome kako nije siguran da li će ikada više igrati na Rolan Garosu. Nakon poraza u prvom kolu, iako protokol to ne nalaže, Nadal se na terenu obratio navijačima, možda i poslednji put.

„Teško mi je da sada pričam, jer ne znam da li je ovo poslednji put da stojim pred svima“, rekao je Nadal nakon meča. „Nisam sto posto siguran, ali ako jeste, uživao sam“.

A uživao je tog popodneva i Filip Šatrije, gledajući kako njegov neprikosnoveni vladar, verovatno poslednji put, ispaljuje u večnost forhend paralele koje čiste aut linije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.