Koliko ste puta čuli ili izgovorili onu čuvenu rečenicu: što nisam profesionalni sportista?

Verovatno ste najmanje toliko puta slušali priče o teškom odrastanju, lošim porodičnim odnosima, životu na ivici egzistencije koji su vrhunski sportisti živeli pre svojih profesionalnih karijera. Kada se na to dodaju priče koliko profesionalni, vrhunski sportisti rade na sebi, koliko su posvećeni i beskompromisni, ta se „zavist“ svede na razumnu meru.

Međutim, jednom godišnje, kada Forbs objavi listu sportista koji su najviše zaradili od prvog juna prethodne, do prvog juna tekuće godine, pitanja za sudbinu, nedostatak talenta i sreće, sve su učestalija.

Od 1. juna 2018. godine do 1. juna 2019. godine, sto najplaćenijih sportista na svetu zaradilo je preko četiri milijarde dolara – od plata, nagrada, bonusa, TV prava, reklama i sponzorskih ugovora.

Iako je nosilac liste, fudbaler Barselone Lionel Mesi (127 miliona dolara) i zaštitno lice Adidasa i Pepsija, zaradio više od dva puta manje novca nego prošlogodišnji nosilac Flojd Mejvejder (285 miliona dolara), ukupna zarada 100 najplaćenijih sportista porasla je za pet odsto.

U prvih sto nalaze se predstavnici deset sportova – 35 košarkaša, 19 igrača američkog fudbala, 15 bejzbol igrača, 12 fudbalera, po pet golfera, boksera i tenisera, dvojica predstavnika automoto sportova, jedan kriket igrač i jedan MMA borac.

Mnogo je zanimljiva polna struktura. Na listi je 99 muškaraca i jedna žena – Serena Vilijams. Ona se vratila na teren posle trudnoće, a samim tim i na listu najplećenijih, premda je zaštitno lice brojnih giganata, poput Najkija, Vilsona, Getorejda…

Nacionalna struktura prikazuje značaj veličine tržišta, pa tako čak 62 najplaćenijih sportista dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država.

Zanimljivo je da su na listi i dvojica Srba – Novak Đoković na 17. mestu sa 50,6 miliona dolara i Nikola Jokić na 89. mestu sa 26,2 miliona dolara.

Jokić je 32. NBA igrač na listi, dok je Đoković drugi teniser po zaradi, a ispred njega je samo Rodžer Federer. Najbolji teniser sveta je i peti najplaćeniji evropski sportista – iza Kristijana Ronalda, Rodžera Federera, Luisa Hamiltona i Entonija Džošue.

Zanimljivo je da je Kristijano Ronaldo i pored skandala u vezi sa optužbama za silovanje ostao u samom vrhu (na drugoj poziciji), a gotovo je sigurno da Nejmar neće ostati na trećem mestu i sledeće godine, jer je njegov skandal isplivao na površinu tek krajem analiziranog perioda. Brazilcu je vrednost na tržištu od tog trenutka pala za vrtoglavih 100 miliona, a njegov sponzorski pul se osipa.

Važno je naglasiti da je rekorder po broju godina na vrhu liste Tajger Vuds (12 puta od 1990. godine i prve liste), ali i da je gotovo nemoguće dostići Flojda Mejvejdera u visini primanja, jer je u prethodnih deset godina četiri puta bio na vrhu liste, od čega jednom sa pomenutih 285 miliona dolara, dok je dve godine pre toga zaradio 300.

Top 10 najplaćenijih sportista:

1. Lionel Mesi, fudbal, 127 miliona

2. Kristijano Ronaldo, fudbal, 109 miliona

3. Nejmar, fudbal, 105 miliona

4. Kanelo Alvarez, boks, 94 miliona

5. Rodžer Federe, tenis, 93.4 miliona

6. Rasel Vilson, američki fudbal, 89.5 miliona

7. Eron Rodžers, američki fudbal, 89.3 miliona

8. Lebron Džejms, košarka, 89 miliona

9. Stef Kari, košarka, 79.8 miliona

10. Kevin Durent, košarka, 65.4 miliona

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.