Forbsova lista: Angela Merkel najmoćnija žena na svetu, Ana Brnabić na 88. mestu

1
Foto: Tanjug-AP, Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel devetu godinu zaredom nalazi se na prvom mestu tradicionalne Forbsove liste 100 najmoćnijih žena sveta, a premijerka Srbije Ana Brnabić zauzela je 88. mesto.

Na drugom mestu Forbsove liste je nova predsednica Evropske centralne banke i bivša generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, treća je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, a četvrta predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U obrazloženju se navodi da je nemačka kancelarka uradila mnogo kako bi se u Evropi smanjilo antiimigrantsko raspoloženje.

Ana Brnabić je, kako se navodi u obrazloženju, “prva žena i prva gej premijerka u tradicionalno konzervativnoj Srbiji”.

Navodi se i da je Brnabić u svom prvom govoru na mestu premijerke pozvala zakonodavce da ožive usporenu ekonomiju podrškom mladim preduzetnicima.

Forbs navodi i da je Brnabić održala razgovore sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u stalnim naporima da se postigne mirovno rešenje između Beograda i Prištine, dok Srbija teži pridruživanju EU 2025. godine.

Brnabić se, navodi Forbs, i kao bivša ministarka javne uprave zalagala za modernizaciju zemlje uvođenjem sistema e-uprave i obaveznim časovima IT-a za studente.

Pelosi je visoku poziciju na listi zaslužila pokretanjem procedure impičmenta američkog predsednika Donalda Trampa.

Peta na listi je izvršna direktorka “Dženeral motorsa” Meri Bara, šesta je Melinda Gejts, sedma je izvršna direktorka kompanije “Fideliti investmens” Abigejl Džonson, a osma izvršna direktorka kompanije “Santander” Ana Patrisija Botin.

Na devetoj poziciji je izvršna direktorka kompanije “IBM” Đini Rometi, a deseta najmoćnija žena sveta je predsednica “Lokid Martina” Merilin Hevson.

Britanska kraljica Elizabeta je 40, a Greta Tunberg, ličnost godine u izboru magazina Tajma je na 100. mestu.

1 KOMENTAR

  1. Dok je na Balkanu vladao moral, poštenje, iskrenost i vezanost porodici mesto za persone, ala Brnapićeve, o njoj ništa dobro ne bi se čulo, a pitanje kako bi prošla. Osobe takvog karaktera i ponašanja ne bi se ni čule, ni videle. Vlast propagira povećanje broja rađanja dece, al se nije okrenula sebi, kako da rađaju dece, a beže od muškaraca. Tada se nije znalo za vantelesne oplodnje, a sada i ona kasni ili persne ne žele da budu majke, a oni drugi očevi. Predsednik ne razmišlja kako da popuni prazna sela, domova i domaćinstava. Ne slušaju ga, a on ih ne čita.Sve čestitke Ani na poklonjenom joj 88. mesto na tradicionalnoj Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena sveta. Prva je Angela Merkel. Ona ne liči na ženu, ali kao kancelarka može biti i žensko. Ana je na 88. mestu, solidno, a na osnovu čega se iskotirala tamo, kada ona klima glavom i čita solidno šefa i ne meša se u poslu ministara i premijera. Čestitam Ani na visokom mestu Forbsa i rađanja sina neznam koje ona tu veze ima, čak i zakon je ne prizna kao otac, a ni majka, normalno, porodila se partnerka.

Comments are closed.