Forbs: “Najveći sponzori ostaju uz Novaka Đokovića…”

0
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Sponzori koji su Novaku Đokoviću isplatili 30 miliona dolara prethodne godine se uglavnom nisu izjasnili nakon što je srpskom teniseru zabranjeno učešće na ovogodišnjem Australijan openu. Međutim, izgledno je da će svetski broj jedan izgubiti milione zbog statusa koji je stekao u vezi sa vakcinisanjem protiv koronavirusa, prenosi Forbs.

Uzimajući u obzir informacije do kojih je došao ovaj prestižni magazin, dolazi se do zaključka da su kompanije koje sponzorišu Đokovića mahom slično reagovale na sagu u kojoj je njihov klijent odigrao glavnu ulogu.

Iz Rajfajzen banke su u svojoj izjavi naglasili kako će i dalje nastaviti saradnju sa Đokovićem.

“Ova odluka Rajfajzen banke je doneta pre nego što su se pojavili sadašnji izveštaji o Novaku Đokoviću i njegovom odnosu prema vakcinaciji i ne zavisi od njegovog učešća na Australijan openu”.

Švajcarski proizvođač satova Hublot je na sličan način podržao osvajača 20 Grend slem titula u svojoj izjavi za Asošiejted pres.

“Novak Đoković je svoj čovek. Mi ne možemo da komentarišemo njegove privatne odluke. Hublot će nastaviti svoju saradnju sa prvim reketom sveta”.

Francuska kompanija za proizvodnju odeće Lakost je jedini Đokovićev sponzor koji se premišlja o nastavku saradnje sa svojim klijentom. Njihov portparol je u ponedeljak rekao kako će kompanija kontaktirati Đokovića, kako bi se “osvrnuli na događaje iz prethodnih nedelja u Australiji”, preneo je CNN.

Đokovićevi ostali sponozi – Asiks, Hed, Lemero, Pežo – nisu odgovorili na Forbsova pitanja, niti su javno komentarisali svoje planove o saradnji sa srpskim teniserom.

U subotu je federalni sud Australije podržao odluku tamošnje Vlade o ukidanju Đokovićeve vize, koja je neophodna za nastup na turniru. Na taj način je stavljena tačka na dvonedeljne pokušaje Đokovića da dokaže ispravnost medicinskog izuzeća koje poseduje.

Ukoliko ostane nevakcinisan, Đokovića očekuju problemi sa nastupom na ostala tri Grend slem turnira. Francuska ministarka za sport izjavila je u ponedeljak da niko neće biti izuzet od pravila koja je ova zemlja ustanovila, a koja uključuju obaveznu vakcinaciju pri ulasku u zemlju. Ovo bi značilo da će Đoković propustiti Rolan Garos, ukoliko se ne vakciniše.

Što se tiče Vimbldona i US opena, još uvek nije izvesno kako će se situacija razvijati, ali niko od organizatora ne može sa sigurnošću da garantuje da će Đoković biti u mogućnosti da nastupa na ovim turnirima, ukoliko se ne vakciniše.

Srpski teniser mogao bi da izgubi 8.18 miliona dolara ako propusti sva četiri ovogodišnja Grend slema. Nagrada za osvajača Australijan opena iznosi 2.06 miliona američkih novčanica, dok su glavne nagrade na Rolan Garosu (1.69 miliona) i Vimbldonu (1.93 miliona) nešto niže. Osvajač US opena ove godine prihodovaće čitavih 2.5 miliona dolara.

Đoković je u prethodnoj godini zaradio 34.5 miliona dolara, što ga stavlja na 46. mesto liste najplaćenijih sportista, prema Forbsovoj listi.