Fondaciji Kluni poslat izveštaj o istrazi protiv uzbunjivača iz Krušika: “Detaljno sam objasnio probleme sa kojima se suočava Obradović”

0
Foto Profimdia/Nedeljnik

Vladimir Gajić, branilac Aleksandra Obradovića, uputio je Fondaciji Kluni sveobuhvatan izveštaj o istrazi koja se vodi protiv uzbunjivača iz fabrike oružja Krušik, piše BIRN.

“Fondaciju Kluni danas sam informisao o svim najvažnijim stvarima u vezi sa slučajem Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika, od hapšenja do najnovijih problema koje imamo u postupku”, kaže za BIRN Obradovićev branilac Vladimir Gajić, prenosi N1.

Gajića je 14. oktobra kontaktirala Fondacija Kluni sa željom da pomogne Aleksandru Obradoviću. Fondacija Kluni je specijaliziovana za međunarodno pravo i zaštitu ljudskih prava, a vode je advokatica Amal Kluni i njen suprug, glumac Džordž Kluni.

Gajić za BIRN kaže da je fondaciji dostavio i informacije o pravosudnom okviru u Srbiji i objasnio najvažnije činjenice za primenu procesnog zakona i materijalnog prava, kako bi oni mogli da analiziraju slučaj.

Među najpoznatijim klijentima Fondacije Kluni su Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, egipatsko-kanadski novinar Muhamed Fahmi, jedan od novinara Al Džazire koji je više od godinu dana proveo u zatvorima u Egiptu i Nadia Murat, iračka aktivistkinja za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Gajić objašnjava da Fondacija Kluni ne učestvuje u postupcima u fazi istrage, već tek ukoliko u konkretnom slučaju dođe do podizanja optužnice. “Tada oni, na organima Fondacije, donose odluku o monitoringu sudskog postupka tokom kog, iz neutralne pozicije, utvrđuju da li je tokom procesa došlo do bilo kakve vrste nezakonitosti”, objašnjava Gajić.

On dodaje da je u izveštaju detaljno objasnio i najnovije probleme sa kojima se tokom istrage suočavaju on i Obradović, uključujući i prigovor Apelacionom tužilaštvu i njegovo odbijanje. Reč je o prigovoru koji je povodom stavljanja oznake tajnosti na dokaze iz postupka protiv Aleksandra Obradovića, Gajić uputio Apelacionom tužilaštvu 16. oktobra ove godine.

Gajić kaže da će nakon što je Apelaciono tužilaštvo u Beogradu odbilo taj njegov, uložiti pravni lek koji mu je na raspolaganju, a to je pritužba sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu. Takođe, kaže da će protiv zamenika tužioca koji je potpisao rešenje o odbijanju prigovora podneti prijavu radi pokretanja disciplinskog postupka, jer je zamenik tužioca Ratko Marković, po njegovom mišljenju, prekršio član 104 Zakona o javnom tužilaštvu, jer se nije izuzeo iz odlučivanja u ovom predmetu. Naime, prema Gajićevim rečima, zamenik tužioca Marković, donedavno je radio u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal (VTK), koje inače vodi istragu protiv Aleksandra Obradovića.