Fon der Lajen: “U Evropskoj uniji vakcinisano 70 odsto odraslih”

0

(Beta) – EU je danas dostigla cilj da pre kraja leta ima 70 odsto odraslih koji su potpuno vakcinisani protiv korona virusa.

U Uniji je sada potpuno vakcinisano više od 256 miliona odraslih, saopštila je Evropska komisija (EK).

Predsednica EK Ursula fon der Lajen istakla je da je to veliko postignuće upozoravajući da pandemija nije gotova i pozivajući sve koji mogu da se vakcinišu.

Takodje je rekla da EU treba da pomogne svetu kod vakcinacije ističući da će blok nastaviti da podržava svoje partnere na tom planu, posebno zemlje sa malim i srednjim prihodima.

U saopštenju EK navodi se i da EU predvodi multilateralni odgovor na pandemiju i da je oko polovine vakcina proizvedenih u Evropi izvezla u druge zemlje.

EU je kroz paket Tim Evropa dala za mehanizam Kovaks gotovo tri milijarde evra i tako pomogla da se obezbedi najmanje 1,8 milijardi doza za 92 zemlje sa malim i srednjim prihodima.

Do sada je kroz Kovaks isporučeno više od 200 miliona doza vakcina u 138 zemalja.

Pored toga, Tim Evropa namerava da do kraja godine da zemljama sa malim i srednjim prihodima još najmanje 200 miliona doza vakcina obezbedjenih u sklopu ugovora EU o kupovini unapred.

Kada je reč o novim sojevima virusa, EK navodi da je važno da se osigura dostupnost dovoljnog broja vakcina, uključujuči one prilagodjene novim sojevima, u narednim godinama.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides rekla je da će se nastaviti napori da se poveća stopa vakcinacije u EU, posebno u članicama koji se suočavaju sa izazovima po tom pitanju.