Finci od UEFA možda zatraže da protiv BiH igraju na neutralnom terenu zbog pretnji ratom u toj zemlji: “Spremni smo da reagujemo…”

0

(Beta) – Fudbalski savez Finske nije isključio mogućnost da od Uefa zatraži da se predstojeći susret kvalifikacija za Svetsko prvenstvo predviđen za ovu subotu u Zenici protiv selekcije BiH odigra na neutralnom terenu zbog pretnje ratom u toj zemlji.

“Ako bude ugrožena sigurnost ekipa, Uefa bi susret prebacila na neutralan teren. Spreman sam samoinicijativno, ukoliko budu zabrinjavajuće vesti, tražiti od Uefa da reaguje”, rekao je selektor Finske reprezentacije Ari Lahti koga citiraju sportski portali u Bosni i Hercegovini, prenela je HINA.

Po istim navodima u Finskoj su iskazali strepnje zbog pretnji oružanim sukobom u BiH na šta je upozorio i tamošnji visoki međunarodni predstavnik Kristijan Šmit, i naveli kako se Zenica nalazi u Zeničko-dobojskoj županiji koja se graniči sa Republikom Srpskom čije vlasti traže odcepljenje od BiH.

“Evropska fudbalska asocijacija će sigurno pomno pratiti situaciju. Ako situacija bude takva da nije sigurno igrati u Zenici, verujem da će Uefa tada nešto preduzeti”, dodao je predsednik Fudbalskog saveza Finske.

Ishod susreta sedmog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo BiH, koja je četvrta sa šest bodova i treće Finske, koja ima 7 bodova, presudno će uticati na mogućnost za plasman u doigravanje za odlazak na Svetsko prvenstvo sledeće godine.

U Grupi D vodi Francuska s 12 bodova iz šest susreta, druga Ukrajina ima 9 bodova. Bez izgleda za plasman je momčad Kazahstana s tri osvojena boda.