Srpsko zlato za kraj: Vaterpolisti pobedili, ponovo su olimpijski šampioni

  0

  Četvrta četvrtina: SRBIJA-GRČKA 13:10

  Vaterpolisti Srbije ponovo su olimpijski šampioni!

  U vaterpolu, što kažu, najlakše, od svih ekipnih sportova, voda može da uđe u uši.

  Otprilike na sredini druge četvrtine selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić nije bio previše zadovoljan. Zapravo, bio je ljut.

  Odbrana, najjače oružje olimpijskih šampiona iz Rija, ne prvi put na ovom turniru, odjednom je popustila i grčki vaterpolisti su uspeli da stignu veliku prednost.

  Srbija je odlično počela, u prvoj četvrtini bila bolja za tri gola (zvanično), suštinski za pet golova.

  Bilo je 6:3. Sudije su u jednom napadu loptu koja je bila na liniji, gledanjem u VAR, presudili kao gol za Grke, i posledično poništili gol Srbije koji je usledio u sledećem napadu. Dakle, u tom trenutku, umesto 3:1, na semaforu je stajalo 2:2. Ali, naši su nastavili silovito do kraja četvrtine, pa i na početku druge, vodili 7:3, a onda je došlo do pada koncentracije.

  Na 7:7, Savić je zatražio tajm-aut, i posle toga odbrana je ponovo bila na nivou. Grci do kraja poluvremena nisu dali gol, Prlainović jeste i poluvreme je završeno 8:7 Srbiju.

  Naši su krenuli u istom ritmu i u trećoj četvrtini, poveli su sa 9:7, ali nisu ni Grci sčučajno došli u finale. Uspeli su da postignu dva gola, pojkazali su da imaju, kako se to kaže karakter, da ne posustanu kada imaju minus, tako da je tok finala išao daleko neizvesnije nego što je početak utakmice ukazivao.

  A onda su pred kraj četvrtine mladi Dušan Mandić i dvojica veterana Filipović i Prlainović izveli akciju koja je “izmešala” odbranu Grka i Prlainović je postigao gol kojim je Srbija kraj četvrtine dčekala sa jednim golom viška – 10:9. Tome je i doprinela i stativa koju su Grci pogodili u poslednjoj sekundi četvrtine.

  U poslednjoj četvrtini grčki vaterpolisti su iskoristili situaciju sa igračem manje i bukvalno ugurali loptu u gol, što je opet utakmicu dovelo u egal.

  Srbija je, međutim, ubrzo povela golom Prlainovića iz četverca 11:10. Usledila je odlična odbrana sa igračem manje, a u sledećoj akciji je iskorišćen igrač manje, pa su naši vaterpolisti poveli 12:10, a onda je ubrzo Mandić stravičnim udarcem povećao na 13:10 i situacija je postajala izglednija. Previše su iskusni srpski vaterpolisti da bi ispustili takvu prednost. I tako su srpskim zlatom završene ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju.