Film “Otac” sa Goranom Bogdanom osvojio dve nagrade na Berlinalu

0

Ekumenski žiri na Filmskom festivalu u Berlinu odlučio je da najboljim u programu “Panorama” proglasi film “Otac” u režiji Srdana Golubovića, saopštio je Filmski centar Srbije.

Film “Otac” imao je svetsku premijeru 22. februara u okviru “Panorame”, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, a sinoć je imao svoju nacionalnu premijeru na otvaranju 48. FEST-a.

Nagrade ekumenskog žirija, koji okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve, dodeljuju se filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti. Golubović je 2013. godine dobio nagradu Ekumenskog žirija i za film “Krugovi”.

Film “Otac” je osvojio i Nagradu publike, koja se po 22. put dodeljuje najbolje ocenjenom filmu u selekciji „Panorama“.

Ova nagrada se dodeljuje od 1999. godine – tokom trajanja Berlinala, gledaoci su u prilici da ocene filmove u okviru programa “Panorama” (ove godine ih je bilo 36), a film sa najvišom prosečnom ocenom dobija prestižnu nagradu.

Ove godine u igranoj konkurenciji najvišu prosečnu ocenu je imao naš predstavnik, film “Otac”. Zvanična dodela ove prestižne nagrade je zakazana za 1. mart 2020. godine.

Novi Golubovićev film nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i uz podršku Filmskog centra Srbije.