Film „Dahomej“, francusko-senegalske rediteljke Mati Diop, osvojio je nagradu Zlatni medved na Berlinskom filmskom festivalu, prenosi N1.

Film govori o tome kako je vraćanje takozvane bronze iz Benina, umetničkih dela opljačkanih tokom kolonijalne ere, izazvalo suočavanje sa nasleđem kolonijalizma.

„Da bismo ponovo izgradili, prvo moramo da obnovimo, a da bismo ostvarili restituciju moramo zadovoljiti pravdu“, rekla je Diop primajući nagradu za najbolji film na 74. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Nemački reditelj Matijas Glasner osvojio je nagradu za najbolji scenario za film „Umiranje“, a Nelson Karlos De Los Santos Arijas za najbolju režiju za film „Pepe“.

Nagrada za najbolju glavnu ulogu pripala je glumcu Sebastijanu Stanu za film „Drugačiji čovek“, a Srebrni medved za najbolju sporednu ulogu pripao je Emili Votson za film „Male stvari kao što su ove“.

Američki reditelj Martin Skorseze dobio je počasnog Zlatnog medveda, a nagradu mu je uručio nemački reditelj Vim Venders, koji ga je opisao kao „vladajućeg kralja filma“.

Velika nagrada žirija pripala je reditelju iz Južne Koreje Hong Sang So za film „Potrebe putnika“ u kome glavnu ulogu igra francuska glumica Izabel Iper.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.