Filipče: Severna Makedonija ni ne razmišlja da na granici traži dokaz o vakcinaciji ili PCR test

0
Profimedia

(Beta) – Epidemiološka situacija u Severnoj Makedoniji je mirna i ne razmišljamo o novim restikcijama ili o tome da se za ulazak u zemlju traži potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, izjavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

Na pitanje da li se razmišlja da se za strane državljane na ulasku u Severnu Makedoniju uvede obaveza da imaju potvrdu za vakcinaciju ili negativan PCR test na kovid 19, Filipče je rekao da se tako nešto ne planira ni za strane, ni za mekedonske državljane.

“Nema nikakve logike da se za jedne gradjane traži, a za druge ne traži potvrda o vakcinaciji ili negastivan test, ako su baravili u inostranstvu”, rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije.

Filipče je istakao da je epidemiološka sutuacija “stvarno mirna” i napomenuo da su pojedine zemlje i pored toga što su uvele restriktivne mere i traže te dokumente imaju ogroman porast slučajeva korona virusa.   

“Zato mi stavljamo akcenat na vakcinaciju kao jedinstven mehanizam da se poveća kolektivni imunitet i da se spreči novi talas. U Velikoj Britaniji vidimo da ima ogroman broj novih slučajeva, ali važno je da nema smrtnih slučajeva. I to je suština. Tako su i naše politike konstruisane”, rekao je Filipče.

U Severnoj Makedoniji danas je počelo vakcinisanje gradjna bez zakazivanja termina i terenska kampanja vakcinisanja po ruralnim mestima, od četvrtka će početi i vakcinacija dece od 12 do 16 godina vakcinom “fajzer”.