Filipče: Kome idu vakcine iz Srbije, vakcinacija počinje u sredu

0

(Beta) – Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče najavio je da će u sredu početi vakcinacija u toj zemlji vakcinama Fajzer koje su stigle iz Srbije i da će vakcine prvi primiti zdravstveni radnici u kovid centrima.

“Stiglo je 4.680 od ukupno 8.000 vakcina kompanije Fajzer kao podrčka Vlade Srbije. U sredu počinjemo vakcinaciju sa zdravstvenim radnicima u modularnoj bolnici Kliničkog centra u Skoplju”, rekao je Filipče na graničnom prelazu “Tabanovce” na primopredaji vakcina.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je danas predao vakcine kompanije Fajzer zvaničnicima Severne Makedonije, za taj “prijateljski gest”.

Ministar zdravlja Severne Makedonije je rekao da će u toku sutrašnjeg dana biti završena regularna procedura u Agenciji za lekove, nakon čega će sve biti spremno za vakcinaciju.

Vakcinacija će se, kako je precizirao Filipče, odvijati u tri faze saglasno utvrdjenom Nacionalnom planu za imunizaciju stanovništva.

“U prvoj fazi je predvidjeno da se vakcinišu zdravstveni radnici koji su u prvoj liniji odgovara u bolničkim uslovima sa visokim rizikom za sticanje i prenošenje infekcije”, rekao je on.

Kako je istakao Filipče, u ovoj fazi je predvidjeno da se vakcinišu i gradjani stariji od 70 godina, odnosno prioritetna grupa u kojoj su “starije osobe sa visokim rizikom da razviju bolest, komplikacije i smrtni ishod”.