Filantropija čini svet boljim

  Piše Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije

  0
  Foto: Promo

  Trag fondacija već petnaest godina nagrađuje dobročinitelje, koji su svojim delima pomogli ljudima kojima je pomoć bila potrebna i doprineli rešavanju problema u zajednicama u kojima žive i posluju. Naš cilj je da njihovo dobročinstvo podržimo i predstavimo javnosti, kako bismo im odali priznanje i inspirisali druge da pokrenu slične filantropske aktivnosti u budućnosti. Veoma nas raduje to što se svake godine uvećava broj nominacija, što pokazuje da je VIRTUS nagrada stekla ugled u društvu i da predstavlja veliko priznanje i čast za dobitnike.

  U prethodnih petnaest godina došlo je do značajnih pomaka kada je reč o razvoju filantropije u Srbiji. Filantropija se sve više prepoznaje i sprovodi, a iz godine u godinu raste broj akcija i iznos donacija. Tako su u pandemijskoj, 2020. godini u Srbiji davanja za opšte dobro povećana gotovo tri puta. Procenjuje se da su u toj godini građani i poslovni sektor zajedno donirali približno 90 miliona evra, a zabeleženo je i više od 4.300 filantropskih akcija, što, takođe, predstavlja rast aktivnosti darivanja u poređenju sa 2019. godinom.

  Kada je reč o oblastima za koje se daruje, na prvom mestu se, očekivano, nalaze zdravstvene teme, zatim obrazovanje, sledi podrška marginalizovanim grupama i smanjenje siromaštva. U Srbiji se u znatno manjoj meri donira za određene teme koje su izuzetno značajne za razvoj celokupnog društva, kao što su: zaštita životne sredine, ekonomski razvoj, sport, kultura i umetnost, briga o životinjama, nezavisni mediji, očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, nauka i socijalno preduzetništvo. Stoga je u narednom periodu potrebna veća i posvećenija promocija važnosti ovih tema za izgradnju boljeg društva za sve nas.

  Za VIRTUS nagradu se mogu nominovati sve domaće i strane kompanije, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondacije i pojedinci svih uzrasta koji su u prethodnoj godini činili dobra dela. Nominacije se mogu dostaviti do 10. februara, a više informacija o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja i ovogodišnjem sastavu žirija mogu se naći na sajtu Trag fondacije i VIRTUS nagrade: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.