Fejsbuk je samo ove godine obrisao preko dve milijarde lažnih profila

0

Fejsbuk je samo ove godine ugasio više od dve milijarde lažnih profila, i suočava se s ogromnim problemom zbog porasta broja lažnih naloga.

Tokom prvog tromesečja 2019. godine, ugašeno je 2,19 milijardi profila, što je skoro duplo više od broja obrisanih naloga u poslednjoj četvrtini 2018. Tada je ugašeno 1,2 milijarde profila.

Fejsbukov potpredsednik dela za integritet Gaj Rozen okrivio je spamere i one koji pokušavaju da odjedno otvore veći broj profila za ovaj porast. Dodao je i da Fejsbuk može automatski da ukloni mnoge od tih lažnih računa onog trenutka kada su kreirani.

“Ovi profili uglavnom su rešeni automatski. Većina ih je blokirana svega nekoliko minuta posle kreiranja”, rekao je u razgovoru s novinarima, piše BuzzFeed News.

Fejsbuk tvrdi da je 99,8 posto ovih profila uklonio pre nego što su korisnici stigli da ih prijave.

Brzina kojom uklanjaju lažne profile im je važna jer oni koji se automatski uklone, ne uključuju se u podatke o broju korisnika Fejsbuka. Priznaju da im veći broj lažnih profila promakne, a procenjuje se da je reč o pet odsto korisnika. U prvoj četvrtini 2019. Fejbuk je imao 2,375 milijardi aktivnih korisnika, što znači da je 118 miliona profila lažno.

Potpredsednik odeljenja za analitiku Aleks Šulc upozorio je da veći broj lažnih profila ne znači i veći rizik za korisnike Fejsbuka.

“I dalje smo uvereni da su velika većina ljudi i aktivnosti na Fejsbuku autentični, napisao je na blogu.