“Fejsbuk je izabrao sopstveni profit umesto bezbednosti korisnika. Ako ne bude nadzora, ništa se neće promeniti”: Svedočenje bivše radnice kompanije pred američkim Kongresom

0

Uzbunjivačica koja je optužila kompaniju Fejsbuk da daje prednost profitu nad bezbednošću korisnika trebalo svedočila je pred američkim Kongresom. Frensis Hogen, koja je radila kao produkcioni menadžer u timu za dezinformacije na Fejsbuku, na početku svoje uvodne reči je istakla da se kompaniji pridružila zbog “potencijala da izvuče ono najbolje od zaposlenih”, preneo je BBC.

“Ali danas sam ovde jer verujem da Fejsbuk nanosi štetu deci, da izaziva podele, da slabi našu demokratiju i još mnogo toga”, rekla je Hogenova.

Ponovila je njenu glavnu optužbu da “lideri kompanije znaju kako da svoje proizvode učine sigurnijim”, ali da jednostavno “ne žele to da urade”. Pre nego što je počela da radi za Fejsbuku, radila je za Gugl i Pinterist…

„Uspela sam da uporedim kako svaka kompanija pristupa rešavanju različitih izazova. Fejsbuk tu ima veliki problem. Da budem jasna – ne mora da bude tako. Danas smo ovde zbog namernih izbora koje je kompanija napravila”, istakla je Hogenova.

Kako je saopštila, radeći za Fejsbuk, videla je kako se “kompanija više puta susrela s dilemom da li uvećati sopstveni profit ili osigurati bezbednost korisnika?”

“Fejsbuk je dosledno rešavao te dileme u korist sopstvenog profita. Zato tražim nadzor Kongresa, jer se u suprotnom ništa neće promeniti”, rekla je bivša radnica kompanije.

Ona je opisala da se za sve u kompaniji pita izvršni direktor Mark Zakerberg, napominjući da on ima više od 55 odsto glasačkog udela kompanije.

BBC je podsetio na nedavne procurele podatke o tome da je Fejsbuk najmanje dve godine držao u tajnosti interne studije o štetnom uticaju njihove aplikacije Instagram na tinejdžere, dok su rukovodioci Fejsbuka u javnosti taj problem dosledno umanjivali i zaobilazili.

Hgenova je istakla da u kompaniji postoji “hronični problem zapošljavanja”. Opisala je “obrazac ponašanja” u kompaniji gde je, zbog nedostatka osoblja, “postojala neka vrsta implicitnog obeshrabrenja”. Na primer – dok je radila u timu za sprečavanje špijunaže korisnika Fejsbuka – istakla je da je njen tim mogao da odgovori samo na 30 odsto slučajeva za koje su onovano znali da su špijunirani.

Današnji nastup Hogenove deo je niza nastupa bivših menadžera kompanije, čiji je cilj, kako prenosi BBC, da se poveća nadzor vlade nad kompanijom.

Hogenova je istakla da postoji nekoliko odabranih dokumenta u kojima su sadržane beleške s brifinga s Zakerbergom gde je on odabrao metriku koju je kompanija definisala kao “značajne društvene interakcije” u odnosu na promene koje bi “značajno smanjile dezinformacije, govor mržnje i druge sporne sadržaje”.

“Imamo nekoliko odabranih dokumenata koji sadrže beleške sa brifinga sa Markom Zuckerbergom, gde je on izabrao metrike koje je Facebook definisao, poput” značajnih društvenih interakcija “u odnosu na promene koje bi značajno smanjile dezinformacije, govor mržnje i drugi podstrekavajući sadržaj”, rekla je ona.

Direktor Fejsbukovog tima za komunikacije Endi Stoun prati svedočenje bivše radnice i na Tviteru je objavio kako “Hogen priča o stvarima u kojima nije direktno učestvovala”, kao i da se obraća “bez direktnih saznanja”.

Iz kompanije su ranije danas odbacili optužbe bivše zaposlene i istakli su da su uložili milajrde dolara u mere bezbednosti. Takođe su saopštili kako su spremni da odgovore na sva pitanja regulatornih tela.

Podsetimo, ovo je teška nedelja za kompaniju, nakon što su serveri nekih od najpopularnijih društvenih mreža na svetu – Fejsbuka, Mesindžera, Instagrama i Vocapa – srušili na nekoliko sati 4. oktobra. Deonice Fejsbuka pale su u ponedeljak (4. okrobra) za 5,3 odsto, dok je lično bogatstvo Marka Zakerberga, vlasnika pomenutih aplikacija, u nekoliko sati opalo za skoro sedam milijadri dolara, preneo je Blumberg.