FBI skinuo oznaku tajnosti sa prvog dokumenta o napadima 11. septembra

0
(Beta/AP Photo/John Minchillo)

Federalni istražni biro (FBI) objavio je, po nalogu američkog predsednika Džoa Bajdena, prvi od tajnih dokumenata zasnovanih na njihovim istragama terorističkih napada 11. septembra.

FBI je objavio dokument, iz 2016. godine, s kojeg je skinuta oznaka poverljivosti u vezi s logističkom podrškom dvojici saudijskih otmičara u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Dokument, koji detaljno opisuje kontakte otmičara sa njihovim saudijskim partnerima u SAD, uključuje informacije o državljaninu Saudijske Arabije, za kojeg se smatra da je pomogao dvojici otmičara koji su izvršili napade 11. septembra.

U dokumentu u kojem se spominje da je državljanin Saudijske Arabije Omar al-Bajumi, obaveštajni agent, učestvovao u pružanju putovanja, smeštaja i finansijske pomoći dvojici otmičara, preneo je N1.

Prošle nedelje, američki predsednik Džo Bajden je potpisao izvršnu naredbu kojom zahteva objavljivanje dokumenata koji su do danas bili poverljivi, na osnovu istraga FBI o terorističkim napadima 11. septembra.

U poslednje vreme u američkoj javnosti rastu kritike na zbog toga što Bajden nije preduzeo nikakve korake prema žrtvama 11. septembra.