FBI i hapšenje Belivukovog klana: Stefanović govorio o njihovoj pomoći, MUP negira

0
Fotografija: Beta

Bivši ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je FBI omogućio da kriminalna grupa Veljka Belivuka bude uhapšena, međutim MUP odgovara da saradnje sa FBI nije bilo i da za tako nešto ne postoje ni podaci ni dokumenti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije saopštilo je Tanjugu da ne raspolaže saznanjima, niti da u evidencijama MUP-a postoji i jedan podatak ili dokument koji bi bio potvrda saradnje ili bilo kakve razmene operativnih informacija sa FBI u cilju kriminalističke obrade i procesuiranja optuženih lica organizatora organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nema ni jedan podatak da se vodila bilo kakva istraga u saradnji sa FBI koja je za cilj imala razbijanje organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković”, rečeno je u odgovoru MUP-a na pitanje Tanjuga da li u papirima MUP-a postoji bilo kakav podatak o tome da je FBI u saradnji sa MUP-om vodio zajedničku istragu oko organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Bivši ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da je FBI omogućio da kriminalna grupa Veljka Belivuka bude uhapšena.

On je rekao da je istraga protiv kriminalne grupe Belivuka započela u vreme kada je obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova i “očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju”.

Informacije koje je FBI podelio sa evropskim i našim službama, istakao je Stefanović, “značajno su pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe, na čemu posebno želim da čestitam i našim istražnim organima i svima koji su pomogli da ova mafijaška organizacija završi iza rešetaka”.

“Baš zato, pošto i naše i strane službe znaju ko su ljudi koji su koristili Skaj aplikaciju i komunicirali sa kriminalnim grupama, imamo najčvršći dokaz da nikada nisam imao takav telefon, niti ostvarivao komunikaciju sa kriminalcima, jer bih do sada za to morao da odgovaram”, naglasio je Stefanović.