Fauči: “Podaci o davanju treće doze Modernine vakcine i druge doze vakcine Džonson i Džonsona za nekoliko nedelja”

  0
  Foto: Profimedia

  “Podaci potrebni za utvrđivanje da li je preporučljivo davati treću dozu vakcine protiv kovida 19 kompanije Moderna i drugu Džonson i Džonsona biće poznati za samo nekoliko nedelja”, izjavio je danas Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik predsednika SAD Džoa Bajdena.

  Američka zdravstvena regulatorna tela već su počela da razmatraju davanje treće doze vakcine Fajzer-Bajiontek, preneo je Rojters.

  Savetodavno telo Američke uprave za hranu i lekove preporučilo je u subotu treću dozu vakcine Fajzer-Bajontek za osobe starije od 65 godina ili sa visokim rizikom od ozbiljnog oboljevanja od kovida 19, ali je odbilo da podrži davanje treće doze široj populaciji.

  Ljudi koji su primili dve doze Modernine vakcine ili jednu dozu Džonson i Džonsonove vakcine još čekaju smernice o eventualnom primanju dodatne doze vakcine.

  “Podaci o davanju treće doze Modernine vakcine i druge doze vakcine Džonson i Džonsona će biti gotovi za nekoliko nedelja”, istakao je Fauči.

  “Trenutno radimo na tome kako bismo podatke dostavili FDA i kako bismo mogli da ih pregledamo i odlučimo o dodatnim dozama”, dodao je Fauči.

  Podaci, takođe, mogu pokazati da je neophodno dati dodatnu dozu vakcina široj populaciji SAD, kazao je on.