Milan Trbojević, sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT i mali biznis odgovara na najčešća pitanja na temu poreza.

1. U svetlu situacije sa poslodavcima u vreme korone može li se paušalac ugasiti iako je  primio pomoć države?

Preduzetnici koji su paušalno oporezovani često imaju ovu nedoumicu, a moguće je ugasiti se ili se „zamrznuti“. Kada se preduzetnik gasi mora dobiti uverenje poreske uprave da je izmirio sve obaveze, a poreska uprava će to izdati i ako je primljena pomoć države. Kada se preduzetnik gasi nije neophodno da se novac sa kamatom vrati koji je dobijen kroz pomoć. Paušalac ne mora čekati kraj septembra (01.10.) da bi se ugasio to može uraditi i ranije, bitno je da nije imao zaposlenih ako je već primio pomoć.

2. Influenseri uveliko preuzimaju ulogu medija.  Kako se plaća porez na youtube? Postoje li neke zvanične procedure i koliko se od toga može prihodovati?

Influenseri su danas mnogo više zastupljeni nego pre ii ima više različtih vidova zarade influensera jedan od njih je procenat od Youtube oglasa. Ako su sve ovo radili kao fizička lica do sada su obračunavali, odnosno trebalo je da obračunavaju oko 50 odsto poreza i doprinosa.  Znamo za sitauciju od prošle godine, kada je država imala javni poziv, potom kontrolu, proteste i na kraju dogovor. Ove godine neko ko ima prihode do 768.000 dinara neće platiti ništa, a za iznose preko toga plaćaju se porez 20 odsto, PIO 25,5 odsto i zdravstveno osiguranje 10,3 odsto, ali zdravstveno plaćaju samo oni koji nisu nigde zaposleni. Primera radi na jedan milion dinara prihoda u 2021. plaća se manje od sedam odsto. Naredne godine položaj će biti daleko nepovoljniji, jer ćemo imati kvartalno  oslobođenje od 54.900 dinara, dok se na sve ostalo plaćaju doprinosi. Kada se influenser registruje kao firma onda plaća porez u zavisnosti od oblika firme što je za više zarade je svakako isplativije.

3. Tema poreza je nepoznanica ili suviše kompleksna za većinu građana Srbije. Kako ste uspeli da na zabavan način približite ovu temu građanima?

Ideja je bila baš to: edukacija na što jednostavniji način! U praksi se srećem sa različitim stuacijama i ljudima koji imaju godinama firmu, pa nekada greše i mešaju osnovne pojmove.  Često se desi da im nije jasan PDV, a imaju firmu u sistemu PDV već pet i više godina. To može biti dosta „opasno“ za preduzetnika, jer može napraviti velike greške ili lošu poslovnu odluku zbog toga. Male firme uglavnom nemaju finansijskog direktora, poreskog savetnika, pravnika i knjigovođu koji su zaposleni kod njih i mogu da idu sa sastanak sa poslodavcem, već popotrebi sngažuju spoljnen saradnike, tako da se dešava na tim sastancima sami donose odluke i ukoliko ne poznaju osnovne stvari, mogu pogrešno zaključiti da su napravili sjajan posao, ali zapravo samo nisu uračunali PDV i sjajan posao postaje veoma nepovoljan.

4.Pojasnite nam kako igrica FT1P fukcioniše i kakve su povratne reakcije korisnika?

Igrica FT1P funkcioniše kao „Ne ljuti se čoveče“, ali na „steroidima“ jer je dosta nadograđena. Pravila su takva da bacate kockicu i na taj način se krećete kroz tablu, a zatim nailazite na poreska pitanja i ukolko znate tačan odgovor idete napred, a ukoliko ne znate idete nazad. Takođe, postoje i polja FT1P koja su nam svima dobro poznata, ona vode unazad, ali džoker sve to rešava. Generalno igra simulira „realan“ preduzetnički put i znanje vas vodi napred. Reakciju su sjajne, zamišljena  je kao igra za preduzetnike međutim dobijamo sve više povratnih informacija i fotografija koje nam šalju igrači, a to  je da porodice igraju ovu igru sa decom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.