Fajzerova vakcina sprečava simptomatski kovid u 94 odsto slučajeva, pokazala velika studija u Izraelu

  0

  (Beta) – Studija najveće izraelske zdravstvene službe pokazala je efikasnost od 94 procenta vakcine Fajzer/Biontek u sprečavanju simptomatskog kovida-19 i 92 odsto u sprečavanju ozbiljnih slučajeva bolesti.

  Istraživanjem Zdravstvene službe Klalit obuhvaćeno je 600.000 potpuno vakcinisanih osoba, uključujući 170.000 starijih od 60 godina i 430.000 u dobu od 16 do 59 i  600.000 nevakcinisanih Izraelaca.

  Veruje se da je to najveća takva studija u svetu za sada, a pokazala je da je vakcina visoko efakisna i da se potvrdjuju ranija ispitivanja, preneli su danas izraelski mediji.

  Epidemiolog doktor Ran Balicer koji rukovodi politikom zdravstvenog planiranja u  Klalitu izjavio je da su se ranije studije bavile infekcijama, ali ne simptomima i zato se nisu mogle porediti sa kliničkim ispitivanjem Fajzera.

  “Sada prvi put mi poredimo vakcinisanu grupu sa kontrolnom grupom sa sličnim karakteristikama da vidimo da li vakcina deluje po pravilima”, rekao je on.

  Vakcina takođe sprečava ozbiljno oboljenje kod osoba od 70 godina i starijih, za koje nije bilo dovoljno podataka u Fajzerovoj studiji, objasnio je Balicer koji je anlizirao podatke s izraelskim kolegama i timom sa Univerziteta Harvard.

  Posle nedelju dana od druge doze vakcina je 91 do 99 odsto efektivna u sprečavanju ozbiljnih slučajeva kovida-19, pokazala je studija.

  Podaci sugerišu da efektivnost može da se povećava posle dve nedelje nakon druge doze, ali će za to biti potrebne dodatne analize, rekao je Balicer.