Fajzer počeo testiranje vakcine na trudnicama

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer) i njen nemački partner BioNTek počeli su studiju svoje kovid-19 vakcine na trudnicama, a sprovodi se u devet zemalja. 

Kompanije su saopštile danas da su prve volonterke dobile vakcinu u studiji gde je uključeno oko 4.000 zdravih trudnica od 18 godina starosti. Neke će dobiti dve doze vakcine, a druge placebo, sa razmakom od tri nedelje i u trudnoći između 24. i 34 nedelje.

Volonterke će biti praćene od sedam do deset meseci, zavisno od toga da li su dobile vakcinu ili placebo da se vidi koliko su efikasne i bezbedne vakcine kod trudnica. U studiji učestvuju žene iz SAD, Kanade, Argentine, Brazila, Čilea, Mozambika, Južne Afrike, Španije i Velike Britanije.

“Trudnice imaju povećan rizik od komplikacija i razvijanja teškog oblika kovida-19. Kritično je da razvijemo vakcinu koja je bezbedna i efikasna za njih”, rekao je doktor Vilijam Gruber šef Fajzerovog odelenja za klinička istraživanja i razvoj.

Trudnice su bile isključene iz ranijih studija vakcine koja je dobila odobrenje za hitnu upotrebu u SAD, Evropskoj uniji i drugim zemljama.

Kada se bebe rode majke koje su dobile placebo će biti vakcinisane protiv kovida.

U studiji će se pratiti efekat na bebe oko šest meseci, proveravajući bezbednost vakcine i da li su moguće dobili zaštitna antitela od svojih majki. 

Kompanije planiraju kasnije ove godine da počnu da testiraju vakcinaciju dece stare od pet do 11 godina i mladje od pet godina, da testiraju vakcinu na ljudima sa slabijim imunim sistemom. Trenutno se procenjuje njihova studija na deci staroj od 12 do 15 godina.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime