“Fajzer nije preskočio nijedan ponedeljak da ne pošalje doze”: Đerlek o novim isporukama vakcina

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se epidemiološka situacija popravlja, ali da je rano za popuštanje mera, jer je i dalje potreban oprez, te dodao da će biti dovoljno vakcina za sve koji treba da se revakcinišu i za one koji treba da prime prvu dozu cepiva.

On je za TV K1 rekao i da će u ponedeljak stići nove količine Fajzerovih vakcina i to 8.700 doza, kao i da 15. februra stiže 40.600, a 22. februara 46.000 doza.

“Neće to biti uvek po 40.000 doza, ali ‘Fajzer’ ne preskoči nijedan ponedeljak da ne isporuči određene količine. Bitan nam je kontinuitet”, rekao je Đerlek, a prenosi Blic.

On je naveo i da se epidemiološka situacija popravlja, ali da je i dalje potreban oprez, jer je broj pacijenata na bolničkom lečenju veliki.

“Nismo za popuštanje mera. Još nije epidemiološka situacija tako stabilna da bi mogli da govorimo o popuštanju, jer bi mogli da pokvarimo ono što smo uradili do sada. Počela je odlično i imunizacija”, naveo je on.

Đerlek je rekao i da veruje da Institut “Torlak” može da počne sa proizvodnjom ruske vakcine “Sputnjik V” i da će ponovo postati evropski centar za vakcine.

Već 11. februara u “Torlak” stiže ruska delegacija koje će sagledati stanje na Institutu.

“Naši lekari su najstručniji. Ono što nam fali su stvari u tehničko-tehnološkom domenu i tu očekujem pomoć iz Rusije”, rekao je Đerlek.