Fajzer ispituje anti-kovid pilule za osobe čiji su članovi porodice zaraženi virusom

  0

  (Beta-AFP) – Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je danas da je pokrenula veliko kliničko ispitivanje tablete protiv korona virusa, koja bi bila namenjena smanjenju rizika od infekcije kod osoba čiji su članovi porodice zaraženi tim virusom.

  Nekoliko kompanija, kao što su Merk i Roš rade na proizvodnji takve vrste antivirusnih lekova. Ti lekovi bi mogli da spreče i razmnožavanje virusa u organizmu.

  Takav lek bi mogao da ima dvostruku namenu – da zaraženim pacijentima smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma, ili da bude kao prevencija kod osoba koji su u bliskom kontaktu sa inficiranim.

  “Verujemo da bi ovaj tretman mogao da pomogne u ranom zaustavljanju razmnožavanja virusa, potencijalno bi mogao da spreči širenje zaraze kod ljudi koji su u kontaktu sa inficiranim osoba, ili da uspori početak infekcije”, izjavio je naučnik Fajzera Mikael Dolsten.

  Prema njegovim rečima, taj lek bi bio komplementaran vakcinama protiv korona virusa.

  Lek nazvan za sada šifrom PF-07321332, osmišljen je kao pilula koja bi se pila sa čašom vode.

  Naučnik je rekao da ukoliko se pokaže efikasnim, lek bi mogao da se daje uz male doze drugog leka – ritonavir-a, koji se koristi protiv virusa HIV-a.