Fajon: Apsurdna izjava Vučića da smo narušili teritorijalni integritet Srbije

3
Foto: Printscreen N1

(Beta) – Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon nazvala je danas apsurdnom i nesrećnom izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije priznavanjem nezavisnosti Kosova.

“Navikli smo da od Srbije čujemo takve izjave, koje se nekad izvlače iz konteksta, ponekad malo namerno. Ali tačno je da smo reagovali. Odgovorio je predsednik Borut Pahor, kao i naše ministarstvo. Ovde se iznova mora konstatovati da kada su u pitanju interesi slovenačke države, oni moraju biti zaštićeni. To je bila veoma apsurdna izjava, nažalost”, naglasila je Fajon, a prenosi N1 Slovenija.

Fajon je, medjutim, istakla da Slovenija ima dobre odnose sa Srbijom.

“Srpski predsednik će sledeće nedelje boraviti u Sloveniji i moći će više da kaže”, dodala je ona.

Podsetimo, Vučić je, tokom nedavne posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu, upitan zašto nije uveo sankcije Rusiji rekao da ne zna kako da objasni narodu da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

“Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jeste, a mi gledamo da imamo dobre odnose sa Slovenijom”, rekao je Vučić.

Zbog te izjave reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije koje je pozvalo ambasadora Srbije na razgovor.

U ministarstvu su naveli da su iznenađeni Vučićevim izjavama i da su svoj stav u vezi sa Kosovom ponovo preneli vlastima u Beogradu.

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković je na primedbe iz Ljubljane odgovorio da “ne postoji apsolutno ništa sporno u rečima predsednika Aleksandra Vučića”.

3 KOMENTARA

  1. Drsko, bezočno, bezobrazno, nemoralno laganje, tipično Zapadno izvrtanje činjenica, i što je više ovakvih, tim nam je Zapad dalje… Mogu samo da joj poželim da npr. Italija povrtai Istru i Gorišku, pa da čujem onda kako će da izjavi da nije ugrožen suverenitet Slovenije.

  2. Када госпођа својим схватањем и разумевањем стварности изађе ван граница “дежеле” схватиће да то што су они признали, је и даље суверена територија Републике Србије, а да тиме што признају терористичке и сепаратистичке покрете, заиста, само и једино нарушавају територијални интегритет Републике Србије. Србија свакако ово треба да има у виду, и када поново, ако се то уопште догоди, се буде расправљало око оне “флеке” у мору у Пиранском заливу.

Comments are closed.