Evropu očekuje opasan toplotni talas: Vrelina na početku leta može biti smrtonosna

0
Foto: Profimedia

Temperaturni rekordi, tipični za kraj jula ili avgust mesec, biće oboreni širom Evrope ovog vikenda, što će ovo leto svrstati u potencijalno najopasnija koja su pogodila kontinent, piše Gardijan.

Meterorolozi očekuju da će se prethodni junski rekordi oboriti u Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Švajcarskoj.

“Poslednja prognoza ostavila je malo prostora za sumnju: idemo ka novim nacionalnim rekordima”, rekao je jedan francuski meteoroolog, dodajući da Francusku već u petak očekuju temperature od 45 stepeni Celzijusovih u južnim gradovima. Prethodni rekord u Francuskoj za jun bio je 41,5 stepeni Celzijusovih, zabeleženih 21. juna 2003. godine. Najviša temperatura u zemlji iznosila je 44,1 stepen Celzijusovih i zabeležena je na jugu Francuske, u avgustu 2003. godine. “Na našoj lokalnoj stanici u Potsdamu, koja radi od 1893. godine, zabeležićemo obaranje rekorda od prošlog juna za oko dva stepena”, tvitovao je Stefan rahmstorf sa Potsdam instituta.

Istočni delovi Nemačke, uključujući i Berlin, već obaraju junske temperature.

Najviše temperature očekuju se tokom čitave nedelje, od Španije do Češke, kao kombinacija oluje iznad Atlantika i visokog pritiska iznad centralne Evrope, koja povlači veoma topao vazduh iz Sahare prema severu. Naučnici kažu da toplotni talasi mogu biti posebno opasni kada se pojave početkim leta, pre nego što se građani aklimatizuju. Evropski toplotni talas iz 2003. godine doveo je do smrti oko 70.000 ljudi. Svetska meteorološka organizacija i Svetska zdravstvena organizacija u izveštaju o toplotnim talasima i zdravlju iz 2015. godine naveli su da su takve vrućine u ranom periodu leta mnogo opasnije i smrtonosnije nego kasniji tooplotni talasi i visoke temperature.