Evropski posrednici u dijalogu vlasti i dela opozicije: “Razgovori bili konstruktivni i otvoreni…”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

(Beta) – Poslanici Evropskog parlamenta (EP), posrednici u međustranačkom dijalogu, izjavili su danas u Beogradu da su razgovori političkih stranaka vlasti i dela opozicije u Srbiji protekli u dobroj atmosferi i da su bili konstruktivni i otvoreni.

Po okončanju druge faze dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP, medijatori Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn, istakli su činjenicu da su predstavnici vlasti i opozicije juče i danas prvi put sedeli za istim stolom i iznosili konstruktivne stavove i ideje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, troje evropskih posrednika je ukazalo da se ne protive paralelnom dijalogu vlasti i dela opozicije koji se vodi bez posrednika, ali su naveli da očekuju da na kraju dođe do usaglašavanja rezultata ta dva procesa, sa ciljem obezbeđivanja uslova za poštene i demokratske izbore.

Fajon, predsednica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, rekla je da je cilj evropskih posrednika da podrže Srbiju na putu ka EU i da poboljšaju uslove za izbore naredne godine.

“Na sastancima je bila dobra, ohrabrujuća atmosfera. Imali smo konstruktivne i iskrene razgovore. Dogovorili smo da ćemo sledećih dana kao kofasilitatori napraviti radni dokument koji će biti podloga za zaključke u septembru kada se vraćamo u Beograd”, kazala je Fajon.

Navela je da je bila “duga rasprava oko slobode medija”, za koju je kazala da predstavlja “veliki izazov”, i dodala da je razgovarano i o samom izbornom procesu i finansiranju predizborne kampanje.

“Imamo puno konkretnih predloga sa svih strana i različitih stavova. Sloboda i nezavisnost medija su evropske vrednosti i zato radni dokument treba da bude prihvatljiv za sve i da doprinese poboljšanju u sferi slobode medija u Srbiji”, rekla je Fajon.

Ona je istakla da su juče i danas svi učesnici međustranačkog dijaloga sedeli u istoj sali, što je ocenila kao “veliku poruku”. Navela je i da joj “ne smeta da postoji više dijaloga ako svi imaju istu nameru”, stvaranje uslova za poštene i demokratske izbore.

“Optimista sam jer smo svi seli zajedno prvi put i svi su dali svoja mišljenja i ideje. Tu smo kao veliki prijatelji Srbije, jer nam je važno da Srbija što je pre moguće napreduje ka EU. Zato želimo da napravimo uslove da sve stranke izađu ravnopravmno na izbore i da svi građani imaju mogućnost da biraju na demokratski, pošten način na sledećim izborima”, kazala je Fajon.

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, rekao je da je ova faza međustranačkog dijaloga “izrodila važne rezultate, u oblasti medijskog okruženja i izbornih uslova”, ali da ostaju otvorena pitanja i izazovi.

“Napredak je definitivno postignut, ali činjenica da smo ponovo ovde znači da ima još toga da se uradi, ali i da postoji volja sa obe strane. Optimisti smo, neće biti lako narednih nedelja i meseci, ali danas smo načinili jedan jako bitan korak napred”, kazao je Bilčik.

On je naveo da se posrednici nadaju da će kroz naredne razgovore pomoći unapređenju situacije i da neće biti bojkota izbora.

“Postoje još neki dijalozi koji se odvijaju, ali je cilj da na kraju imamo unapređenje izbornih uslova i da nemamo bojkot izbora. Jedini način da se promeni politika je da se neko angažuje i učestvuje u demokratskim procesima”, dodao je izvestilac EP za Srbiju.

Kao najveći uspeh pregovora Bilčik je izdvojio činjenicu da su zajedno sedeli predstavnici političkih stranaka i pokreta koji do sada nisu mogli da sede za istim stolom.

“Oni su svi ostali za stolom do kraja, imali smo konstruktivne i otvorene razgovore, složili smo se oko daljih koraka. Vratićemo se u Beograd 17. i 18. septembra. Cilj dijaloga je da svi koji žele da se bave politikom u Srbiji učestvuju na izborima”, kazao je Bilčik.

Naveo je da je dijalog uz podršku EU i Skupštine Srbije “veoma važan deo” evropskog puta Srbije i da sastanci pokazuju “koliko je Srbija posvećena evropskoj perspektivi”.

Bivši poslanik EP Knut Flekenštajn je rekao da “nije problem” što postoje dva paralelna dijaloga.

“Ja razumem one koji ne žele mešanje drugih u dijalog. Oni razgovaraju o istim pitanjima kao i mi i nadamo se da ćemo na kraju imati isto rešenje. Imali smo zaista konstruktivne razgovore, svi su bili spremni za konstruktivan dijalog, uključujući vladajuću većinu. Nisam navikao na to, ovo je zaista iskorak napred”, kazao je Flekenštajn.

Naveo je da “sada treba postići rezultate koji bi bili pravi iskorak” i postarati se da “to ne bude samo kozmetički rezultat, već nešto što može da bude sprovedeno i sa čim će se svi složiti”.