Evropski parlament traži uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone

0
Foto: Profimedia

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozvali su Evropsku komisiju da u interesu potrošača i zaštite okoline ubrza uvođenje univerzalnog punjača za sve mobilne telefone i druge prenosne elektronske uređaje, preneo je Blic.

U Direktivi o radijskoj opremi iz 2014. zakonodavci EU pozvali su na osmišljavanje univerzalnog punjača i dali ovlašćenje Komisiji da nastavi da radi na tome putem delegiranog akta.

Zastupnici su u raspravi na plenarnoj sednici u Strazburu u ponedeljak velikom većinom zagovarali što skorije uvođenje univerzalnih punjača, kompatibilnih sa svim mobilnim telefonima, tabletima, čitačima e-knjiga i ostalim prenosnim uređajima.

Više predstavnika je u raspravi kritikovalo sporost i neefikasnost Komisije u sprovođenju direktive, a neki su izrazili sumnju da se možda plaši zameranju korporacijama koji se protive takvoj meri, na primer Eplu.

Komisija se od donošenja direktive 2014. oslonila na donošenje preporuka, očekujući da će proizvođači dobrovoljno uskladiti svoje proizvode, ali taj pristup nije imao uspeha.

Potpredsednik Komisije i poverenik za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič je, otvarajući raspravu sa evroparlamentarcima, istakao da se broj tipova punjača u tom periodu sveo sa više od 30 na tri, ali je priznao da to još uvek nije zadovoljavajući rezultat.

Prema procenama, stari punjači stvaraju više od 51.000 tona elektronskog otpada godišnje.