Evropski komesar: “EU nije celovita bez Zapadnog Balkana, tu postoje isti interesi, vrednosti i istorija, ali…”

0

(Beta) – Evropski komesar Oliver Varheji izjavio je danas u Evropskom parlamentu (EP) da Evropska unija neće biti celovita dok u sebe ne ugradi Zapadni Balkan zato što uz geografiju tu postoje i isti interesi, vrednosti i istorija.

Varheji je poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP obrazložio Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku reformi među partnerima na Zapadnom Balkanu i rekao da je u regionu ostvaren izvestan napredak, ali da manjkavosti postoje i dalje kad je reč o vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa, slobodi medija, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Evropski komesar je odgovarajući na pitanja poslanika istakao da je Srbija potvrdila predanost reformama i da je na putu promena ustava, ali “Srbija mora ojačati i produbiti bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala i osnažiti reforme na polju slobode medija”.

On je naglasio važnost Dijaloga Beograd-Priština i predočio da se “sve jednostrane i neusaglašene akcije moraju izbeći”.

Varheji je dodao da kad je reč o Crnoj Gori, koja je otvorila sva poglavlja, tamošnje vlasti moraju sprovesti zadatke u vladavini zakona da bi zemlja mogla napredovati u pregovorima o članstvu.

Jer “nijedno poglavlje ne može biti zatvoreno bez pomaka u prelaznim uslovima” za vladavinu prava, predočio je on i objasnio da je to deo nove metodologije proširivanja i zato Crna Gora mora ostvariti opipljive rezultate u suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i slobodi medija i izražavanja.

Odgovarajući na pitanja poslanika kako EU misli da osujeti sukobe u regionu, evropski komesar je posebno naglasio da stvaranje Zajedničkog regionalnog tržišta, u šta se uklapa i inicijativa Open Balkan, treba da pospeši trgovinu, privrednu saradnju, kretanja ljudi i kapitala, a time i boljitak građana, što bi olakšalo razumevanje i smanjilo napetosti.

On je rekao da je EU spremna da finansira te projekte ako svi partneri uđu u takvo regionalno zajedničko tržište.

Poslanici EP Vladimir Bilčik i Tanja Fajon su ocenili da bi sve političke grupacije u Srbiji trebalo da prihvate sporazum koji je za poboljšanje izbornih uslova utanačen između delegacije EP i srpskog parlamenta, što je Varheji pozdravio i rekao da je tome doprineo i predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić.

Na pitanje kako EK gleda na izjave da bi se Republika Srpska mogla otcepiti od BiH, Varheji je podvukao da je “crvena linija Dejtonski sporazum” i da to “svakako da je jasno i svima u Republici Srpskoj”.