Evropske sile i silne muke: Nemačka i Francuska se zatvaraju, Italija obara crne rekorde…

0
Foto: Profimedia

Koronavirus poslednjih nedelja ne pokazuje milost, a Stari kontinent suočava se sa brojim izazovima koje pandemija nameće.

Najveće evropske sile su u najvećim problemima. Nemačka zatvara na mesec dana veliki broj objekata i ustanova, Francuska ponovo uvodi karantin, a Italija ponovo hita ka vrhu svih crnih lista.

Nemačka u ponedeljak za narednih mesec dana zatvara barove, restorane, kulturne i sportske ustanove u okviru novih drastičnih restriktivnih mera protiv epidemije koronavirusa, izjavila je sinoć kancelarka Angela Merkel.

Te stroge mere važe za celu zemlju i trebalo bi da se ograniče kontakti što je moguće više u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, rekla je kancelarka i dodala da će škole i obdaništa ostati otvorena. 

Prema njenim rečima, sportska profesionalna takmičenja će biti održana u zatvorenom dok će biti zabranjena amaterska takmičenja, takođe tokom novembra. 

Francuska će od petka ponovo biti u karantinu u cilju sprečavanja drugog talasa korona virusa, a karantin će trajati najmanje do 1. decembra, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i dodao da će škole ostati otvorene, javila je agencija Frans pres.

“Odlučio sam da se od petka ponovo uvedem karantin koji je (u proleće) stopirao virus. Ta mera se odnosi na celu teritoriju zemlje”, rekao je Makron u televizijskom obraćanju. 

Makron je rekao da će barovi, restorani i prodavnice sa sekundarnom robom biti zatvoreni od petka. 

“Biće zatvoreni barovi, restorani i trgovinske radnje koje su prošlog proleća označene da prodaju sekundarnu robu”, rekao je predsednik Francuske. 

Italija je prijavila nešto manje od 25.000 novih infekcija koronavirusom, najviše u jednom danu od početka epidemije.

U prethodna 24 časa u Italiji je od posledica korona virusa umrlo još 205 osoba.

U bolnice širom zemlje primljeno je gotovo 1.000 ljudi, a na odeljenja intenzivne nege smešteno je 125 pacijenata.

Italija, koja je u prvim mesecima epidemije bila najteže pogođena evropska zemlja, registrovala je do sada oko 590.000 infekcija korona virusom i 38.000 smrtnih ishoda. Više smrtnih slučajeva od posledica infekcije u Evropi ima jedino Velika Britanija.