EU: “Turska jedina provocira”; Turska: “Bolje da nam ne prete…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) –  Lideri Evropske unije kritikovali su danas Tursku zbog tenzija sa Kiprom i Grčkom koje je ona dodatno pojačala jer je ponovo poslala istraživački brod u istočno Sredozemno more.

“Žao nam je zbog akcija i jednostranih provokacija Turske”, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel novinarima posle predsedavanja samitom lidera 27-članog bloka u Briselu.

On je rekao da će se novi sastanak održati u decembru na kome će ponovo proceniti situaciju u istočnom Sredozemlju i u Turskoj.

Turska je istraživački brod Oruk Reis poslala u blizini grčkog ostrva Kastelorizo, ponovo izazvajući tenzije s Grčkom zbog morskih granica i prava na eksploataciju energije i sve sviše izazivajuči sumnju u budućnost novih razgovora s ciljem rešavanja spora. Poslednja runda razgovora održana je 2016. godine.

Turska je takodje isprovocirala Kipar odlukom da za posetioce otvori obalu bodljikavom žicom ogradjenog napuštenog grčkog turističkog naselja Famaguste (turski: Varoša) koje je u delu Kipra pod okupacijom Turske, a koje je bilo nepristupačno još od njene vojne invazije na Kipar 1974. godine.

Napetost izmedju Grčke i Turske se rasplamsala tokom leta, uz gomilanje vojske, ratobornu retoriku i strahovanje od oružanog sukoba dve članice NATO-a, a istorijskih regionalnih rivala. 

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoi optužio je EU da je neiskrena i nekonstruktivna umesto da “podstiče dijalog, pomirenje i bezuslovnu pozitivnu agendu”.

“Treba znati da jezik pretnji neće imati efekta na Tursku. “Umesto da preti Turskoj, očekujemo da EU predstavi konkretne i nepristrasne predloge koji će biti od koristi našim zajedničkim interesima,” rekao je Aksoi.