EU: U zajedničku platformu za nabavku energenata mogu se uključiti i zemlje Zapadnog Balkana

0
EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

(Beta) – Evropska komisija će izraditi Mehanizam za solidarnost i nadoknadu s ciljem da smanji udar ogromnog skoka energije i električne energije na privredu i domaćinstva članica Evropske unije i u tom okviru je predviđeno da se omogući da zemlje Zapadnog Balkana budu uključene u “zajedničku platformu za nabavku” gasa i nafte.

Takva mogućnost će biti data i Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, odlučili su šefovi država ili vlada EU na danas završenom zasedanju u Briselu.

Vođi EU su istakli da je to sastavni deo ključnog cilja da se u Evropskoj uniji osetno smanji zavisnost od nabavski ruskog gasa i nafte, uz hitne velike investicije u razvoj drugih “zelenih izvora energije”, uključujući vodonik i vetar.

EU i SAD su danas takođe saopštile da će zajedno delati na boljem snabdevanju energentima, uključujući osetno povećanje isporuka američkog tečnog prirodnog gasa Uniji.

Evropskoj komisiji je naloženo da predloži i druge mere štednje energije i električne struje, a zemlje članice Unije će i poreskim i drugim merama, kao što su vaucčeri za domaćinstva i industriju moći da utiču na smanjenje cena trošenog gasa, nafte i električne energije.

Takođe će biti preduzete mere za znatno bolju povezanost mreža isporuka energije i električne struje među članicama Unije, a posebno je naglašeno da do polovine leta sva skladišta gasa i nafte u Uniji moraju biti poptuno napunjena zalihama ovih energenata.