EU traži da se ispita delovanje policije u Budvi

1
Foto: Profimedia

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, izrazio je zabrinutost u vezi sa rastućim tenzijama u Budvi i njihovim posledicama u ostalim opštinama i pozvao na efikasnu istragu potencijalne nesrazmerne upotrebe sile od strane policije, dok je premijer Duško Marković poručio da će svi eventualni slučajevi prekoračenja policijskih ovlašćenja biti ispitani i sankcionisani.

Premijer Duško Marković, kako je saopšteno iz Vlade, razgovarao je danas sa Oravom o aktuelnoj situaciji povodom nereda u Budvi i više crnogorskih opština.

Snimak na kome se vidi kako policajci šutiraju jednog građanina dok leži na ulici objavila je juče Demokrtatska Crna Gora.

Šef Delegacije EU je podsjetio i na poziv Brisela da svi politički akteri pokažu uzdržanost i poštovanje vladavine prava, kao i da se uzdrže od jednostranih radnji i odluka.

Orav je, kaže se u saopštenju, posebno istakao važnost stvaranja atmosfere koja omogućava iskren politički dijalog, kao i mirno i uredno sprovođenje predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Premijer je osudio napade na pripadnike Uprave policije kao direktan pokušaj urušavanja demokratskih vrednosti i ugrožavanja mira i bezbednosti naših građana.

Podsjetivši da je reakcija nadležnih organa na takvo ponašanje ustavna dužnost i obaveza policije, podvukao je da će, kao i uvek do sada, svi eventualni slučajevi prekoračenja policijskih ovlašćenja biti hitno ispitani i adekvatno sankcionisani,navodi se u saopštenju.

Marković je, dodaje se, još jednom istakao otvorenost Vlade za politički dijalog i dogovor u susret predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima koji treba da se odvija u institucijama sistema, a ne na ulici.

Šef Delegacije EU je podsjetio i na poziv Brisela da svi politički akteri pokažu uzdržanost i poštovanje vladavine prava, kao i da se uzdrže od jednostranih radnji i odluka.

Incidenata zbog preuzimanja lokalne vlasti u Budvi bilo je i danas. 

Pripadnici Posebne jedinice policije blokirali su danas zgradu Službe zaštite i spasavanja u Budvi i privedeno je sedam vatrogasaca. 

Zgrada Opštine Budva danas je zatvorena za sve osim za specijalne istražitelje koji uzimaju dokumentaciju posle jučerašnjih nereda. 

Zbog jučerašnjih nereda u nekoliko crnogorskih gradova gde su građani protestovali zbog sukoba u Budvi, policija je krivično i prekršajno procesuirala 54 osobe, a uhapšena je 41.

U incidentima je povređeno devet policajaca, oštećeno 10 vozila policije, a štete ima i na zgradama Opštine i Centra bezbednosti Budva, saopštila je policija.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Dobro su se setili, dok ceo svet osudjuje policijsko nasilje u SAD, rezim iz Pogorice sprovodi brutalnu policijsku represiju i otvoren teror, a svi cute.

Comments are closed.