EU spremna na razgovore o ukidanju patenata za vakcine: “Cilj je da budemo pragmatični…”

0

(Beta) – Evropska unija je spremna da razgovara o američkom predlogu za ukidanje prava intelektualnog vlasništva na vakcine protiv koronavirusa u okviru napora da se što pre reši kriza izazvana pandemijom.

„Evropska unija je spremna da razgovara o svakom predlogu za rešavanje krize na efikasan i pragmatičan način. Zato smo spremni da razgovaramo i o tome kako bi američki predlog o ukidanju prava intelektulanog vlasništva za vakcina protiv kovid-19 mogao da doprinese tom cilju“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u govoru u Firenci.

Kako javlja agencija Hina, Evropska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švajcarske i Velike Britanije, bila protiv ideje o ukidanju patenata za vakcine protiv kovid-19.

Južna Afrika i Indija su prve predložile Svetskoj trgovinskoj organizaciji ukidanje patenata na vakcine protiv kovid-19, a to su podržale brojne zemlje u razvoju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prošlog meseca je dato 700 miliona doza vakcina u svetu, ali od toga je samo 0,2 odsto bilo u siromašnim zemljama.

Fon der Lajen je istakla da se proces vakcinacije u Evropi znatno ubrzao, da se svake sekunde vakciniše 30 Evropljana i ponovila da će već u julu biti vakcinisano 70 odsto odrasle populacije u Evropskoj uniji.

Predsednica Komisije ističe da je Evropa to postigla uprkos činjenici što nije zabranjivala izvoz vakcina poput drugih.

„Neki mogu da kažu da su zemlje poput SAD ili Velike Britanije bile brže u početku, ali Evropa je postigla ovaj uspeh i istovremeno ostala otvorena prema svetu. Dok drugi domaću proizvodnju vakcina zadržavaju za sebe, Evropa je glavni izvoznik vakcina u svetu“, rekla je Fon der Lajen.