EU pozvala Ankaru da odmah prekine istraživanja u Sredozemlju: “Turska povećava tenzije i nesigurnost”

0
(Greek National Defence via AP)

Šef diplomatije EU Žozep Borel pozvao je danas Ankaru da “odmah” prekine svoja istraživanja za nalazištima gasa u Sredozemlju, posle objave Turske o proširenju svojih aktivnosti pretrage.

Objava Ankare “nažalost povećava tenzije i nesigurnost”, rekao je Borel u saopštenju koje je objavila njegova služba.

“Zbog tenzija u istočnom Sredozemlju ta objava podriva napore za obnovu dijaloga i pregovora, i protivna je smirivanju situacije koje je jedini način ka stabilnosti i trajnim rešenjima” kao što su ponovili ministri spoljnih poslova EU u petak, na virtuelnom sastanku šefova diplomatije zemalja članica EU.

Borel poziva turske vlasti odmah da prekinu aktivnosti i u dobroj veri i potpuno da se uključe u širok dijalog sa EU.

Turska je objavila danas da će produžiti pretrage za gasnim nalazištima u spornoj zoni u istočnom Sredozemlju, oglušujući se o pozive EU na smirvanje tenzija u toj zoni.

U pomorskoj objavi noćas turska ratna mornarica objavila je da će turski istraživački brod Javuz, koji se nalazi kod Kipra nekoliko meseci, sprovoditi pretrage jugozapadno od tog ostrva od 18. avgust do 15. septembra.

Tokom sastanka u petak ministri evropske dvadesetsedmorice pozvali su Tursku da odmah pristupi deeskalaciji i da otpočne dijalog.

(Beta)