EU planira primenu “kovid pasoša” od juna: Koje mogućnosti postoje za građane Srbije…?

0

Evropska unija planira da od juna počne sa primenom digitalnih zelenih sertifikata, koji bi trebalo da sadrže informacije o vakcinaciji, negativnom testu ili prisustvu antitela, u cilju lakšeg putovanja unutar EU, prenosi RTS.

U Briselu naglašavaju da će i građani trećih zemlja, uključujući i Srbiju, imati načina da dobiju ovaj dokumet, kojim bi trebalo da se olakša slobodno kretanje unutra Evropske unije u toku pandemije.

“Trenutno su sva neesencijalna putovanja u EU privremeno zabranjena za većinu građane trećih zemlja. Oni koji mogu trenutno da putuju moći će i da dobiju zeleni digitalni sertifikat tako što će ga zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljaući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procene dokaz i izdaju digitalni sertifikat”, objasnio je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

On naglašava da će uskoro postojati i “druga opcija”, po kojoj će građanima trećih zemlja moći da se priznaju sertifikati o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađaivanja sistema izdavanja sertifikata sa zahtevima EU.

“Time će se praktično sertifikati trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalni zeleni sertifikati izdati u EU”, kazao je Vigand.

Kada je reč o priznavanju vakcina, iz Evropske komisije naglašavaju da će se unutar EU izdavati digitalni sertifikati “za sve primnjene vakcine protiv kovida 19 bez obzira da li su odborene od strane Evropske agencije za lekove (EMA) ili ih je odbrila samo zemlja članica na nacionalnim nivou”.

“Kada je u pitanju priznavanje vakcina, kako bi se izbegle restrikcije na putovanja, mere karantina ili testiranja, zemlje članica će biti u obavezi da prihvate sertifikate koji se odnose na vakcine priznate od strane EMA, a da same odluče da li će prihvatiti i druge vakcine”, objašnjavaju u Evropskoj komisiji.