(Beta) – Evropska unija (EU) će uskoro uvesti sankcije preduzećima i udruženjima koja podržavaju vlasti u Belorusiji u pokušaju da prestane represija u toj zemlji, saopštili su danas evropski diplomatski izvori.

„Represija treba da prestane. Novi niz sankcija uskoro bi trebalo da bude usvojen“, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu. 

Neimenovani evropski diplomata izjavio je da bi novi paket sankcija trebalo da bude usvojen u prvoj polovini decembra i da će se odnositi na zvaničnike i preduzeća. 

Šefovi diplomatije EU zamoljeni su na prethodnom sastanku 19. novembra da pripreme nove sankcije Belorusiji. 

Borel je rekao da će nove sankcije pogoditi ekonomski sektor Belorusije. 

EU je već uvela sankcije predsedniku Aleksandru Lukašenku, njegovom sinu i članovima njegovog okruženja. Njima je zabranjen boravak u EU gde im je imovina zamrznuta. 

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni. 

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju, dok Lukašenko odbija da podnese ostavku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.