EU mediji: Glavni zadatak Bajdenovih saradnika je da pomire Evropu sa SAD

0
Foto: Profimedia

Dva ključna saradnika izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena će na čelu diplomatije biti Entoni Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven koji treba da vrate “uredne odnose i pomire Ameriku s Evropom” i u svetskoj politici ponovo uspostave multilateralizam, ali će sve snage biti usmerena na rešenje suparništva s Kinom.

To pišu izveštači medija EU iz Vašingtona i drugi analitičari, a novinari su od evropskih diplomatskih izvora u Briselu mogli da dobiju i prve procene da bi, uz viđenu ambasadorku SAD u UN afro-amerikanku Lindu Tomas-Grinfild, novom predsedniku blizak “podmlađeni diplomatsko-bezbednosni tim” trebalo da “donekle preoblikuje američku spoljnu politiku i povrati smisao njenih ciljeva u svetu”.

Evropski mediji citiraju ovakvu ocenu Bena Rodsa, bivšeg zamenika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame, koji predočava da “to uopšte neće biti lako ako je cilj da SAD povrate svoju sliku kao pravog svetskog hegemona posle okončanja ‘hladnog rata’…jer će time preceniti tešku situaciju u kojoj se nalazi Amerika”.

Evropska unija je uverena da će s novom administracijom u Vašingtonu odnosi odnosi Amerika-EU ponovo postati “normalni”, mada ništa više od toga, odnosno da Evropa za SAD više neće biti “neprijatelj”, tako da će i rešavanje balkanskih pitanja, uključujući Kosovo, biti zajedničko.

Agenciji Beta su u Briselu zvaničnici u Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji rekli da sve govori da će vlada izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena bar u idućih šest meseci biti veoma posvećena velikim unutrašnjepolitičkim problemima.

Otud za “Belu kuću” Balkan neće biti na spisku prioriteta, kao ni rešavanje odnosa Srbija-Kosovo već će to, mada uz tešnju saradnju i usaglašavanje, biti poglavito prepušteno Evropskoj uniji, što se vidno i očekuje u Briselu, mada nije nepoznato da je Bajden oduvek odlučno podržavao nezavisnost Kosova.

Evropski analitičari i izveštači smatraju da najavljene ključne ličnosti Bajdenove vlade ipak ukazuju na povratak ka tradicionalnoj američkoj spoljnoj politici, prihvatanju multilateralizma i pravila svetskih organizacija.

Ali će presudni napori Vašingtona biti usmereni na to da se ekonomski i bezbednosno u Aziji SAD “uhvate u koštac” s Kinom, uz takođe oštriju politiku ka Rusiji Vladimira Putina i turskog predsednika Tajipa Erdogana.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500