EU kupuje 110.000 doza vakcina za borbu protiv epidemije majmunskih boginja

0
Foto EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Evropska unija (EU) potpisaće sporazum o kupovini 110.000 doza vakcina za borbu protiv trenutne epidemije majmunskih boginja.

„Danas ćemo sklopiti ugovor za kupovinu gotovo 110.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja. Finansirane projektom EU4Health, vakcine će biti brzo dostupne državama članicama kojima je to najpotrebnije“, napisala je na Tviteru evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kiriakides.

Govoreći takođe na marginama sastanka ministara zdravlja EU u Luksemburgu, Kiriakides je rekla da će isporuke početi do kraja juna.

Dok je vakcine protiv kovida-19 nabavila Evropska komisija, ali su ih pojedinačno plaćale zemlje članice Unije, ugovor o nabavci vakcina protiv majmunskih boginja u početku će se finansirati iz zajedničkog budžeta EU.

“Ovo je prvi put da koristimo sredstva EU za kupovinu vakcina koja potom možemo distribuirati državama članicama. To pokazuje što sve možemo kada radimo zajedno”, rekla je Kiriakides, prenosi N1.

Dodala je da na području Evropske unije trenutno ima registrovanih 900 slučajeva majmunskih boginja, dok je u svetu oko 1.400.

Trenutna epidemija otkrivena je početkom maja, a slučajevi su potvrđeni u 28 zemalja, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

Majmunske boginje su zarazna bolest koju izaziva virus sličan velikim boginjama. Bolest je identifikovana 1958. godine u kolonijama majmuna koji su se koristili za istraživanja. Prvi slučaj majmunskih boginja kod ljudi zabeležen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Majmunske boginje su virus koji se na ljude prenosi sa životinja, a simptomi uključuju groznicu, osip i otečene limfne čvorove.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime