Evropska komisija je danas kritikovala vladu Francuske prekomernog zaduživanja, uoči završetka kampanje pred prevremene parlamentarne izbore, na kojima se predsednik Emanuel Makron suočava sa snažnim izazovom ekstremne desnice i levice.

Francuska je bila jedna od sedam zemalja, uz Italiju, Poljsku, Belgiju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, koje je Komisija EU uputila da započnu takozvanu „proceduru prekomernog deficita“, prvi korak u dugom procesu, pre nego što bilo koja država članica može biti pokrenuta da preduzme korektivne mere.

Decenijama je EU postavila ciljeve za države članice da zadrže svoj godišnji budžetski deficit u okviru tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da zadrže ukupan dug države u okviru 60 odsto BDP. Međutim, takvi ciljevi su zanemareni kada je to odgovaralo pojedinim zemljama poput Nemačke i Francuske, najjačih ekonomija u bloku.

Francuski godišnji deficit je prošle godine iznosio više od pet odsto BDP.

Tokom proteklih godina, okolnosti poput krize COVID-19 i rata u Ukrajini dozvoljavale su popustljivost, ali tome je sada došao kraj.

Današnja objava dirnula je osetljivi nerv u Francuskoj, nakon što je Makron raspisao vanredne izbore, zbog toga što je poražen od tvrde desnice (predvođene Marin Le Pen) na parlamentarnim izborima u EU 9. juna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.