Evropska unija i Velika Britanija postigle su post-Bregzit trgovinski sporazum nakon celonoćnih pregovora, prenosi BBC.

Iz kabineta premijera Borisa Džonsona saopšteno je da je sve ono što je javnosti obećano tokom referenduma 2016. i na opštim izborima prošle godine ispunjeno ovim sporazumom.

„Povratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribolovačkim vodama“, saopštili su iz britanske vlade.

„Ovaj sporazum je fantastičan za porodice i preduzeća u svakom delu Ujedinjenog kraljevstva“, naveli su u britanskoj vladi.

Navodi se da je dogovor najveći trgovinski sporazum, sa nultom carinom i nultom kvotom, koji je potpisala svaka strana, a koji vredi 668 milijardi funti u 2019.

Dogovor takođe garantuje, navodi se u saopštenju, da zemlja više nije vezana za pravila EU, ne postoji nadležnost Evropskog suda pravde, kao i da su dogovorene sve „crvene linije“ koje podrazumevaju vraćanje suvereniteta.

„To znači da ćemo imati punu političku i ekonomsku nezavisnost 1. januara 2021“, ističe se u saopštenju Džonsonovog kabineta. 

Postignuti sporazum osigurao je petoipogodišnji period „pune predvidljivosti“ za evropski ribolov, što je bila značajna tačka sporenja dve strane. 

Naredni korak je da parlament u Britaniji usvoji sporazum dug 2.000 strana. 

Dogovor je postignut nakon devet meseci pregovora.

Sledi razmatranje i usvajanje tog dokumenta u parlamentima Velike Britanije i EU.

Da dogovor nije postignut 1. januara bi bile uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da je EU dobro pripremljena za Bregzit, ističući da se zajedno postiže više nego odvojeno.

Rekla je da je vreme da se „okrene list“, te dodala da Britanija postaje „treća zemlja“ sa kojom će se sarađivati u svim oblastima od zajedničkog interesevanja kao što su klimatske promene, bezbednost, transport. 

Šefica Komisije navela je da Britanija i EU ostaju rame uz rame u postizanju zajedničnih ciljeva. 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je naveo da će sada Evropski parlament i Evropski savet analizirati sporazum, pre nego što daju zeleno svetlo.

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da je postizanje sporazuma olakšanje pošto je došao samo nedelju dana pre krajnjeg roka.

„Sat više ne otkucava. Danas je dan olakšanja. Ali okaljan nekom tugom, dok upoređujemo ono što je bilo pre sa onim što nas čeka“, istakao je Barnije.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-467-od-24-decembra/

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.