Eskobar: “Nadam se da će Srbija da se pridruži sankcijama protiv Rusije”

1
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će se Srbija pridružiti ostalim državama Zapadnog Balkana i uvesti sankcije Rusiji nakon formiranja nove Vlade.

“Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cenu za to (invaziju) kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira Vladu”, rekao je Eskobar u onlajn obraćanju juče na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope, koji je održan u Budvi.

Tema skupa, koji je okupio zvaničnike EU, SAD, Velike Britanije i regiona bila je: “Rat u Evropi: Uticaj na Balkanu”.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji iako se saglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN) i deklaracijama Evropske unije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a zvanični Beograd takav stav pravda “zaštitom vitalnih interesa zemlje”.

Američki izaslanik za Balkan je pozdravio to što su i EU i NATO ponovo potvrdili “politiku otvorenih vrata”.

“Mislim da je važno što je EU ponovo potvrdila svoju politiku otvorenih vrata. I ta politika se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge države pod rizikom, već nas takođe podseća da je još šest zemalja u redu pre Ukrajine”, istakao je Eskobar.

On je ukazao da su države Zapadnog Balkana ostvarile “ogroman napredak” i “impresivne reforme” i izrazio nadu da će Evropa realizovati u praksi ono što govori danas kada su u pitanju evroaintegracije Zapadnog Balkana.

1 KOMENTAR

  1. “Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cenu za to (invaziju) kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi …” Али ко је платио цену ? Русија није сигурно. Рубља је два пута ојачала под “санкцијама”, да је проблем и самој Русији, Путин повећава давања и примања, од скоро и пензионерима за 10%, а инфлација је непромењена ! Значи да су то реална повећања, а образложена су суфицитом у буџету. Суфицит у буџету, услед историјски јединствених санкција по обухвату једној земљи ! О чему се ту онда ради ? Као што кажу другарице и другови из Блумберга, Русија остварује екстраприходе чак и из мањих количина које продаје ! Али ко је још пријавио рекордне профите ? Хајмо сад, госн’ Ескобар,… па и америчке нафтне компаније. То су темељи вашин надања госн’ Ескобар. Много паментан беше онај што изрече: “Спуштавах се ја на ваше уже,умало се уже не претрже; отада смо виши пријатељи, у главу ми памет ућерасте.” – П.П.Њ.

Comments are closed.